Slapen

Domein Polderwind wil uitgroeien tot verborgen parel in het Brugse Ommeland

“Wij zijn meer dan alleen maar een zorghotel”

Een zachte zeebries maakt lichte rimpelingen op de waterplas naast zorghotel Polderwind. Enkele late ontbijters genieten van het uitzicht. Aan de rand van het water, half verscholen tussen het riet, voert een dame haar yoga-oefeningen uit. Het viersterrenhotel midden de polders van Zuienkerke is pas open sinds 2018. Toch staan nog enkele grootse plannen in de steigers, zeggen manager Tom Decraecke (44) en sales & marketing coördinator Aurélie Duriau (30).

Aurélie Duriau en Tom Decraecke - Domein Polderwind - foto maf

Hotel Polderwind

Hotel Polderwind is een zorghotel van het Rode Kruis. Wat houdt dat precies in?

Tom: Ik zie ons meer als een hotel waar extra zorg mogelijk is. Wij zijn een toegankelijk hotel waar elke toerist welkom is. Die toegankelijkheid is onze grote troef. Op allerlei vlakken spelen we dat uit. De toog van de bar bevindt zich bijvoorbeeld op rolstoelhoogte. De spiegels in de kamers zijn inklapbaar waardoor mensen in een rolstoel zichzelf kunnen zien. Alle deuren openen automatisch …

We hebben sinds de opening altijd gefocust op zowel zorgbehoevenden als toeristen zonder zorgvraag. Iedereen heeft recht op een echte vakantiebeleving en daar appelleert Domein Polderwind volledig aan. Vorige week logeerde hier een Frans gezin. Op hun sociale media waren ze vol lof over het hotel en dat het hier zo coronaproof is. Dat maakt mij gelukkig.

Aurélie: De rust en de ruimte zijn volgens mij onze twee grootste troeven. In het restaurant hoeven wij geen schermen op te trekken. De mensen zitten ver genoeg van elkaar. Het hotel sluit goed aan op de ons omringende natuur. Veel van onze gasten komen speciaal voor de rust naar hier. En toch bevinden we ons maar op 7 kilometer van de Kust en van werelderfgoedstad Brugge.

Tom: Hotspots zoals de Kust en Brugge zitten vol, terwijl er zoveel andere mooie locaties in West-Vlaanderen te vinden zijn.

Domein Polderwind

Fietstoerisme

“Veel fietsers ontdekken en passant ons domein… en ons zonneterras.” - Aurélie Duriau

Het fietsroutenetwerk snijdt via de fietsknooppunten 78 en 11 dwars door het domein.

Tom: In samenwerking met Westtoer hebben we het domein ontsloten voor fietstoeristen. Het valt ons op hoeveel fietsers hier dagelijks passeren …

Aurélie: … en al fietsend ons domein ontdekken. Elke namiddag zit ons terras vol met passanten.

Tom: Domein Polderwind moet op termijn een spil worden in het Brugse Ommeland. We willen die fietspassanten nog beter laten kennismaken met de waarden waar wij voor staan. Zoals gezegd, rust is onze grote troef en die willen we nog meer gaan uitspelen. Volgend jaar krijgt ons terras een meer loungy karakter. Ook het restaurant, dat nu nogal steriel lijkt, wordt onder handen genomen.

Wordt het een stijlbreuk?

Aurélie: Het hotel werd in eerste instantie opgericht voor zorgbehoevenden. De interieurvormgevers zorgden voor een huiselijke, rustgevende stijl. Nu wensen we iets meer sfeer te brengen die meteen ook voor extra gezelligheid zal zorgen.

Aurélie Duriau - Domein Polderwind

Recreatie

Het meer biedt heel wat mogelijkheden tot recreatie.

Tom: Wist je dat de plas 17 meter diep is? Het werd als zandwinningsput gegraven voor de aanleg van de expresweg. Defensie zou de plas binnenkort in kaart willen brengen.

Aurélie: Voor het hotel er was, stond er hier een vervallen vakantiecentrum. Mensen uit de buurt kwamen hier wel eens vissen of zwemmen in het meer. De 2,5 kilometer lange wandeling rond het meer is volledig rolstoelvriendelijk. Ook hier hebben we plannen mee. Een natuurgids kiest de tien mooiste locaties uit waar een zitbank komt te staan.

Tom: We beschikken al over een pedalo voor zes personen en hebben er net nog een elektrische bijgekocht. We verhuren de pedalo’s niet enkel aan al onze gasten, maar ook aan mensen met of zonder een beperking uit de buurt.

Komen buurtbewoners vaak langs?

Tom: Het feestcomité van de Vagevuurwijk kwam hier onlangs vergaderen. Dat vind ik tof. Die lokale verankering is enorm belangrijk en daar willen we ook meer op inzetten.

Aurélie: Voor de corona organiseerden we minstens één keer per maand optredens in onze charmante binnentuin. Dat deden we niet enkel voor onze gasten, maar ook om mensen uit de buurt aan te trekken. Na de coronacrisis willen we die draad weer oppikken. Wat we ook organiseren, we blijven waken over onze twee troeven, namelijk de rust en het aanbieden van een echte vakantiebeleving voor iedereen, met of zonder beperking.

Vakantie voor zorgbehoevenden

“In Domein Polderwind kunnen mensen met een beperking zonder zorgen hun vakantie beleven. Alles is afgestemd op hun noden.” - Tom Decraecke

Hoe uit zich die focus op zorgbehoevenden?

Aurélie: Ik illustreer met een voorbeeld. Hengelen is hier toegestaan. We leggen de nadruk op G-hengelen. Wij bieden die meerwaarde voor personen met een beperking, en niet alleen voor onze gasten. Het Rode Kruis richtte dit hotel specifiek op met die bedoeling.

Hoe uniek zijn jullie in Vlaanderen?

Tom: Wij nemen een unieke positie in … Hier kunnen mensen met een beperking zonder zorgen hun vakantie beleven. Alles is afgestemd op hun noden. Domein Polderwind is de G-sportplek bij uitstek in de wijde omgeving. Dit is trouwens ook alleen maar mogelijk dankzij onze fantastische vrijwilligers, waarnaar we steeds op zoek zijn.

Tom, jij wil ook meer inzetten op Polderwind als fietshotel.

Tom: We bevinden ons op fietstafstand van de topattracties in de regio en zelfs de grens met Zeeland is niet ver. De autoluwe fietswegen van het Brugse Ommeland zijn zeker en vast een pluspunt. We verhuren e-bikes, rolstoelfietsen, een fiets voor vier personen en ga zo maar door. Alles is in perfecte staat en als er toch panne is, dan hebben we twee busjes waarmee we onze gasten en hun fietsen kunnen ophalen. We hadden onlangs een 90-jarig koppel te gast, elk met een rollator. Elke dag huurden ze onze e-bikes om er de omgeving mee te verkennen. Prachtig toch?

Tom Decraecke - Domein Polderwind

Multifunctioneel

Hoe zou u de sfeer van Domein Polderwind omschrijven?

Tom: Gastvrij en familiaal.

Aurélie: Huiselijk en rustig.

Trekken jullie ook zakentoeristen aan?

Aurélie: We beschikken over één grote en twee kleine vergaderzalen. We werken volledig op maat. Dat gaat van barbecue tot koude buffetten.

Tom: Tegen april-mei 2021 bouwen we op een weide naast het hotel een polyvalent recreatiegebouw met een bar en extra vergaderlocaties. We kunnen dit gebouw ook gebruiken als feestlocatie zonder de rust van onze gasten te verstoren. Bedrijven organiseren graag hun meetings bij ons. Niet alleen voor onze uitstekende service, maar ook omdat het past binnen het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Je steunt er immers het Rode Kruis mee.

Worden in Domein Polderwind ook feesten georganiseerd?

Aurélie: Babyborrels en communiefeesten zijn hier absoluut mogelijk. Het domein leent zich daar perfect voor. Net voor de corona hadden we nog een babyborrel met een dessertbuffet om U tegen te zeggen. We hopen dat de aanvragen voor dergelijke feesten na corona weer snel op gang komen.

Tom: Soms krijgen we ook aanvragen voor rouwmaaltijden. Daar zit de nabijheid van crematorium Blauwe Toren natuurlijk voor iets tussen.

Meer info: Domein Polderwind, Polderwind 4, Zuienkerke. Tussen fietsknooppunten 11 en 78.

Nog meer inspirerende verhalen en ondernemers

Nog meer belevenissen

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF