Doen

Elk Rustpunt moet een meerwaarde zijn om er even halt te houden

Carine Declercq is de initiatiefneemster van de Rustpunten

Stefans Pottery is een paradijsje in Roesbrugge en het eerste officiële Rustpunt in Vlaanderen. Carine Declercq (54), vrouw van pottenbakker Stefan Ferlin, schuilt achter het initiatief. Met haar niet-aflatend enthousiasme haalde ze al een tiental ondernemers over om zich bij het netwerk te voegen.

Rustpunten met Carine Declercq

Drie jaar geleden kwamen we hier in de Lindestraat in Roesbrugge wonen. Ik had jarenlang het Main Street Hotel in Ieper uitgebaat en had nood aan een nieuwe horizon. We houden enorm van de rust in Roesbrugge, het dorpje langs de IJzer is een echt wandel- en fietsparadijs. Ondertussen zijn Stefan en ik hier zelfs al lid van het Feestcomité.

Toffe workshops

Aan de overkant van de straat richtten we een schuur uit 1936 in tot pottenbakkerij- en winkel. We waren er niet helemaal gerust op of de klanten uit Ieper ons tot in deze verre uithoek zouden volgen. De vrees was ongegrond. Stefans Pottery sloeg meteen aan. We organiseren met de regelmaat van de klok fijne workshops in ons atelier.

Toch had ik het gevoel dat er meer in zat. We zitten hier op het wandelnetwerk IJzervallei en het fietsknooppuntennetwerk van de Westhoek. Ik hoorde over de rustpunten in Nederland en besloot er mij in te verdiepen.

Rustpunten met Carine Declercq

Boek onder de kersenboom

Een rustpunt moet uitnodigend zijn. Je bent niet verplicht om er iets te drinken. Je kan er ook vrijblijvend even rondkijken of gewoon een rustpauze nemen. Toiletgebruik en picknickmogelijkheid wordt er gratis aangeboden. Bij ons is er ook een fietsoplaadpunt en een fietsreparatiekit aanwezig. Onze picknickbanken staan onder een kersenboom. Het is er zalig verpozen met je hoofd in de wind. Het waait hier altijd. De wind komt rechtstreeks van de Kust. Wie dat wil, kan op onze banken zelfs een boek komen lezen.

Ik heb Rustpunten als merk gedeponeerd. Ondertussen telt ons netwerk een tiental rustpunten, zoals Hof ter Heebeke in Alveringem, Stal ’t Bardehof in Krombeke en zomertuin N’Of in Stavele. Je moet wel een BTW-nummer hebben om als rustpunt erkend te worden. Elk nieuw lid ondertekent een gedragscode, een contract zeg maar. Ik ga af en toe langs, ook om na te gaan of de regels nog worden gerespecteerd.

“Een rustpunt moet uitnodigend zijn. Je bent niet verplicht om er iets te drinken.”

Geen drempelvrees

Rustpunten richten zich tot toevallige passanten. Het gaat om meer dan alleen maar een rustplek te creëren. Het moet een meerwaarde zijn om er binnen te stappen. Bij Upstream Studio in Roesbrugge bijvoorbeeld kan je een mooie collectie handgemaakte juwelen bewonderen. Bij ons heb je de pottenbakkerij. ’t Zeugekot in Beveren aan de IJzer zet zijn erf en speelweide in de kijker en ga zo maar door.

Een Rustpunt moet zo’n honderd meter vooraf aangekondigd worden met een wegwijzer of plakkaat. Het Rustpunt-label moet de schroom om de drempel te overschrijden wegnemen.

Verscholen plekjes

Ik doe het helemaal vrijwillig. Uit dit netwerk aan Rustpunten kunnen veel leuke samenwerkingsverbanden ontstaan, zoals met Promen’art (zie onder). Soms ga ik zelf op zoek naar nieuwe ondernemingen die willen aansluiten, maar veel vaker komt men zelf aankloppen. Dan zitten we samen om na te gaan of ze aan alle voorwaarden voldoen, daar ben ik wel streng op.

Dankzij dit initiatief kunnen we verscholen plekjes meer op de voorgrond brengen. N’Of in Stavele bijvoorbeeld bevindt zich in de tuin van kapster Kathleen. Je bent er zelfs welkom om een duik te nemen in de zwemvijver.

Rustpunten met Carine Declercq en Stefan Ferlin

“Dankzij dit initiatief met de Rustpunten kunnen we verscholen plekjes meer op de voorgrond brengen.”

Eigen B&B

Ik heb Main Street Hotel jarenlang met hart en ziel uitgebaat. Ik mis het nog steeds, gelukkig kan ik hier ook mijn ei kwijt. In 2021 openen we onze eigen B&B. Daar kijk ik zo hard naar uit.

Ik maak het glazuur op de potten van Stefan. In een vorig leven was ik leerkracht scheikunde, dus dat gaat me gemakkelijk af. Je kan glazuur best vergelijken met mode, elk jaar zijn er andere voorkeuren. Nu voeren de matte en ruwe oppervlakteglazuren de boventoon.

In de winkel vind je tassen, ontbijtkommen, kelken en eierdopjes, stuk voor stuk ambachtelijke kunstwerkjes. Stefan is een kei in zijn vak.

Dankzij de uitbouw van het Rustpunt versterken we onze pottenbakkerszaak. Mensen komen hier toevallig langs en vertellen het door.

Onze vakantie? Op zoek naar nieuwe Rustpunten (lacht). En fietsen, dat doen we graag. De nieuwe Hoppelandfietsroute passeert voor de deur en die gaan we met plezier eens testen.

Praktisch

In de buurt

Stefans Pottery vind je tussen wandelknooppunten 51 en 52 (Wandelnetwerk IJzervallei) en fietsknooppunten 9 en 57. 

Nog meer rust

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF