Doen

Marijn Follebout gaat wandelen langs het Wandelnetwerk Poelberg en Meikensbossen

De Poelberg is een heuvel vol verhalen

In de jaren 1845  1850 crepeerden de mensen rond de Poelberg van de honger. Het was de zwaarst getroffen regio van West-Europa tijdens de aardappelcrisis. Dankzij een nieuw wandelnetwerk kan je de Poelberg en de nog jonge Meikensbossen uitgebreid verkennen. In dit waardevolle cultuurlandschap liggen de verhalen zo voor het grijpen.

Marijn Follebout

Praktisch

Tip

Deze zomer wordt in de Poelbergsite een pop-upbar ingericht.

Meer info

We parkeren op de kleine parking in de Bergstraat. Via een houten hekje komen we in het Poelbergbosje (1), een idyllische plek voor een picknick. We volgen het knuppelpad en het graspad tot aan het volgende houten hekje waar we rechts afslaan.

de poelberg

Boeren voor de adel

Volg knooppunt 2-3-5

De verweerde wilgen passen perfect in het kader dat al door veel kunstenaars werd vereeuwigd op doek.

Net voorbij knooppunt 3 staat rechts een eeuwenoude hoeve. Dit Goed te Karels behoorde in de 14e eeuw tot de pioniers die de vruchtbare kleigronden rond de heuvel bewerkten. De opbrengst ging naar adellijke families uit de steden, zoals de Gruuthuses uit Brugge.

Geen auto’s, enkel fietsen en wandelaars. Rondom de spoorweg valt op hoeveel water deze meersen ophouden.

Net voor knooppunt 5 passeren we langs, zo op het oog, witte paardenstallen. In feite zijn het drie oude arbeidershuisjes zoals er hier in de 19e eeuw wel meer stonden. Ze werden bewoond door kroostrijke gezinnen die de boeren hielpen op het land. In de winter klosten ze kant.

De looverscharters

Volg knooppunten 5-61-67-71-73-59   

Net voorbij de parking van de Meikensbossen gaan we rechts het nieuwe domeinbos in. We bevinden ons in Dentergem. Vroeger strekte het Brom Bosch zich over 250 hectare uit. In de jaren ’80 bleef daar nog 5 hectare van over, het Vijverbos. Je ziet de oudste kern duidelijk in het bos. Vanaf 2000 begon Natuur & Bos omliggende gronden op te kopen, onder meer van landbouwers die op pensioen gingen. Natuurpunt Torenvalk stond in voor de aanplantingen, dat doen ze nog steeds.

Tegen 2024 zullen de Meikensbossen 74 hectare tellen. Het is een prachtig wandelgebied vol kleurrijke bloemen en poelen vol leven. Het boswachtershuisje ter hoogte van knooppunt 59 lijkt zo uit het sprookje van Hans en Grietje te komen. Naast het pad staat een in 1871 aangeplante Amerikaanse eik. In zijn stam huist een zomerkolonie vleermuizen.

De mensen uit de buurt werden in de 19e eeuw looverscharters genoemd. De bossen waren van privé-eigenaars die elk hun eigen boswachter hadden. Op diefstal van hout stonden strenge straffen. De bladeren, het loover, mochten wel geraapt worden om hun kachels van brandstof te voorzien.

Nieuwe parochie

Volg knooppunten 59-47-53-37-31-29

We volgen de perfect gemaaide paadjes door het bos. De ruïne aan knooppunt 29 valt al van ver op. De neogotische Sint-Annakapel (5) werd opgericht in 1864 door Adilie Van der Meulen, vrouw van Emile Mulle de Terschueren. Het koppel had op de Poelberg veel eigendom. De kapel moest leiden tot een nieuwe parochie. Er werden al namen bedacht, maar de bisschop weigerde de kapel in te wijden. Het witte kapelletje - let op de verkeerde spelling boven de deur - ertegenover is veel ouder. De Koortskapel werd in 1752 opgericht. Directeur Johan Van Ackere van de Veldschool heeft hier ooit vlakbij met zijn leerlingen een schat begraven. 

Sint-Annakapel
De Poelbergsite

360° - zicht

Volg knooppunten 29-23-11-13-17-19-2

Terug in Tielt gaat het in de Dentergemstraat stevig bergop. De Woestijnbosstraat heeft zelfs de allures van een holle weg. Aan de Poelbergmolen  kan je echt ver kijken. Als de molenaar aan het werk is, moet je zeker eens binnen piepen. In één van de balken staan de namen van alle molenaars. Ze worden zichtbaar door er meelstof op te blazen.

Bovenop de 45 meter hoge Poelberg staat een schooltje en een klooster. Nu is dit een bezoekerscentrum en brasserie. Honderd jaar lang liepen de kinderen uit de buurt school in De Hoop tot in 1985 de bel een laatste keer luidde.

Op het grasveld naast de Poelberg genieten we van een 360° - zicht. Hierboven hangt rust in de lucht.

Nog meer fiets- en wandelplezier met Marijn

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF