Oorlogsherdenking
Agenda
De Groote Oorlog

Oorlogsherdenking

ZIJkant van de oorlog

De Groote Oorlog was niet uitsluitend een mannelijke aangelegenheid. In een reeks tentoonstellingen, theaterwandelingen, een speciale editie van het muziekfestival ‘Ten Vrede’ en andere evenementen in de noordelijke Westhoek, belicht het project 'De ZIJkant van de oorlog' verschillende iconische vrouwen uit WOI. Aan de hand van persoonlijke verhalen en belevenissen geven we de vrouwen in de Eerste Wereldoorlog een platform en verbinden we hen met vrouwen in huidige conflictsituaties.

Wil je meer weten?

 

ComingWorldRememeberMe
ComingWorldRememberMe

Tijdens de periode 2014-2018 kunnen mensen wereldwijd workshops volgen om samen 600.000 beeldjes te maken uit klei: één beeldje voor elk slachtoffer van WO I- in België. Alle beeldjes samen zullen uiteindelijk in 2018 in het provinciaal domein De Palingbeek deel uitmaken van de grote land art installatie CWRM, op het Niemandsland van de frontzone rond Ieper.

Deelname

  • Deelnemen kost € 5 en dit maakt je peter of meter van een beeldje.
  • Je ontvangt een certificaat met dog tag met de naam van een van de slachtoffers van op de 'Namenlijst', samengesteld door het In Flanders Fields Museum.

Waar

  • Vaste ateliers: Als groep kan je hier terecht.
    • Kazematten Ieper, Kazemat 5, 8900 Ieper
    • Bommenvrij Nieuwpoort, Schoolstraat 48, Nieuwpoort
  • Landshuis van Veurne: Hier kan je van 15 juni t.e.m. 15 augustus 2016 terecht voor het maken van jouw beeldje. Kom je in groep? Dan reserveer je best vooraf via +32 (0)58/ 33 55 31.
  • Op verplaatsing: De ateliers kunnen op aanvraag worden geboekt door scholen, verenigingen, steden, gemeenten,... .

Waar vind ik alle informatie?

 

De Last Post
De Last Post

Iedere avond wordt om 20.00 uur stipt sinds 1928 de 'Last Post' geblazen onder de machtige gewelven van de Menenpoort. Dit gedenkteken, in de vorm van een Romeinse triomfboog, draagt de namen van 54.896 vermiste soldaten van het toenmalige Britse Imperium. Hier worden de namen vermeld van het begin van de oorlog tot 15 augustus 1917. De vermisten vanaf 16 augustus 1917 tot het einde van de oorlog, staan vermeld op panelen van het Tyne Cot Cemetery in Passendale. Het zijn er 34.957.