Doen
Eten & drinken

Op brouwerijentocht

West-Vlaanderen is vergeven van de brouwerijen. Goed nieuws dus als je traditionele streekproducten zoals een Rodenbach, Poperings Hommelbier of Brigand wil degusteren en het brouwproces met eigen ogen wil zien.

Brouwerijentocht - Brouwerij De Leeuw

Industrieel erfgoed in brouwerij De Leeuw

In de schaduw van de kerktoren van Aartrijke staat een markant industrieel pareltje te wachten om ontdekt te worden: brouwerij De Leeuw. Je kunt niet naast de eclectische straatgevel kijken waar de vierkante fabrieksschouw bovenuit torent. Bakstenen erfgoed van eind 19e eeuw om van te likkebaarden. Lang werd er niet gebrouwen. De Eerste Wereldoorlog trok een streep onder De Leeuw. Vanaf dan zou er enkel nog bier opgeslagen worden. Na een grondige renovatie herbergt het gebouw nu een lokaal administratief centrum, een socioculturele ontmoetingsruimte en het gemeentearchief.

Waar? Brouwerij De Leeuw, Engelstraat 7, Aartrijke

Brouwerijentocht - Brouwerij Rodenbach

Groepsrondleiding in Brouwerij Rodenbach

Al sinds 1821 smeert het roodbruine Rodenbachbier de kelen: een erkend streekproduct dat ontelbare keren bekroond werd in de hele wereld. Het bier dankt zijn unieke kwaliteit en meesterlijke karakter aan de eikenhouten foeders waarin het rijpt. Het artisanale brouwproces wordt je van naaldje tot draadje uitgelegd tijdens een groepsrondleiding (reserveren noodzakelijk). Je krijgt de beschermde gebouwen te zien zoals de moutast en het sierlijke poortgebouw. Na een rondleiding van 2 uur kan je je bezoek afsluiten met een lunch of diner, waarbij uiteraard een Rodenbach wordt uitgeschonken.

Waar? Brouwerij Rodenbach - Spanjestraat 135, Roeselare

Op Brouwerijentocht - Leroy Breweries

Eeuwenoude traditie bij Leroy Breweries

Brouwerij Het Sas en brouwerij Van Ecke gaan bijna 400 jaar terug in de tijd. Het maakt hen een van de oudste bierbrouwers van het land. Zelfs de Eerste Wereldoorlog kreeg brouwerij Het Sas niet op haar knieën: de hele installatie brandde weliswaar uit, maar werd herbouwd in hartje Boezinge. Sinds 1924 wordt er weer non-stop bier gebrouwen. De twee eeuwenoude brouwerijen vielen in 2016 in elkaars armen en komen sindsdien naar buiten onder de naam ‘Leroy Breweries’. Uit de vaten vloeit Poperings Hommelbier, Bock Leroy en Bruin Leroy, Yperman, West Pils, Kerelsbier en ander lekkers. De brouwerij in Watou kan je in groep bezoeken vanaf 20 personen.

Waar? Leroy Breweries - Douvieweg 2, Watou

Op Brouwerijentocht - De Kinderbrouwerij

Kinderparadijs in brouwerij-mouterij Sint-Joris

'Bijzonder bruin bier in vaten en flesschen,' zo luidt het opschrift op de gerenoveerde mouttoren van brouwerij Sint-Joris. Vanop de toren heb je een mooi uitzicht over het landschap. De opgeknapte toren is het sluitstuk van een jarenlange renovatie. Hij werd gebouwd in 1913 en overleefde wonder boven wonder de Eerste Wereldoorlog. Bier brouwen is er verleden tijd. In de brouwerij opende de Kinderbrouwerij: een cultuur- en speelhuis voor gezinnen met kinderen dat theater, muziek, toneel, film en dans aanbiedt. In de familiekroeg of op de koer kan je volksspelen en bordspelletjes spelen bij een glas biologisch tuinsap, de huisbieren Rookop en Keikoppenbier of lekkere hoeveproducten.

Waar? Kinderbrouwerij - Heuvellandseweg 1, Reningelst

Op Brouwerijentocht - Brouwerij Christiaen - Fransmansmuseum

Brouwerij Christiaen wordt museum

Een ranke schoorsteen en mouttoren lokken je naar brouwerij-mouterij Christiaen, sinds 1790 in de weer met gist en hop. Het industrieel pand werd eind 20e eeuw helemaal in het nieuw gestoken. De vroegere moutzolder geeft onderdak aan het Käthe Kollwitz Museum. In de paardenstallen, hopkelder en bergruimte wordt in het ‘Fransmansmuseum’ een ode gebracht aan de duizenden Vlamingen die tot diep in de jaren ‘60 naar Noord-Frankrijk trokken om te werken. In de stookplaats wordt een hommage gebracht aan beeldhouwer en kunstschilder Yves Rhayé.

Waar? De Brouwerij: Käthe Kollwitzmuseum en Fransmansmuseum, Sint-Maartensplein 15b, Koekelare

De ultramoderne brouwerij Vanhonsebrouck

Donker, blond of rood kasteelbier, Filou, Brigand, Slurfke en nog veel meer: dat zijn de speciaalbieren die gebrouwen worden bij Vanhonsebrouck. Al vijf generaties lang wordt het vakmanschap doorgegeven van vader op zoon. Hun hoofdkwartier was in Brigand-gemeente Ingelmunster, maar verhuisde in 2016 naar een nieuwe locatie in Izegem: het bierkasteel. Het bezoekerscentrum gunt je een blik achter de schermen van een van de modernste brouwerijen van Europa. Tijdens je bezoek kan je gerechten op basis van bier proeven. Op zoek naar een origineel geschenk voor iemand? In de bierboetiek liggen bierpralines, gadgets en uiteraard: bier!

Waar? Het Bierkasteel - Ingelmunstersestraat 46, Izegem

Op Brouwerijentocht - Bierkasteel Izegem
Op Brouwerijentocht - Bourgogne des Flanders

Microbrouwerij in Brugge

'Bourgogne des Flandres' is na zestig jaar terug in de Brugse binnenstad met een eigen brouwerij. In 1957 viel het doek voor de brouwer van het roodbruine bier, maar het geheim familierecept werd bewaard. Het wordt sinds enkele jaren opnieuw gebrouwen in een nagelnieuwe microbrouwerij in Brugge. Je kan de installatie op eigen houtje bezoeken. Op zolder zie je hoe het bier gebrouwen wordt en ruik je het mout en de verse hop. Afsluiten doe je met een Bourgogne des Flandres.

Waar? Bourgognedesflandres - Kartuizerinnenstraat 6, Brugge

Brouwers met een passie voor hun vak.
Hun verhaal ...

Fietsen langs brouwerijen

Nog meer Ik Zomer West-Vlaams te ontdekken!

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF