Praktische info
Doen
Meters & Peters

Peters en Meters

Reading time: 
1

Voor het behoud van de kwaliteit van de West-Vlaamse routes en netwerken doen wij een beroep op vrijwilligers, meters en peters genoemd. De meters en peters melden ons alle onvolkomenheden die zich langsheen de route voordoen. Die meldingen kunnen zijn: bordje ontbreekt, paal/wegdek beschadigd, verkeerde bewegwijzering, wegeniswerken …

Naast de realisatie van de routes op het terrein vraagt ook het onderhoud van de bewegwijzering ervan de nodige aandacht. Westtoer kan momenteel rekenen op de inzet van meer dan 700 enthousiaste vrijwilligers om volgende routes en netwerken op gebreken te controleren:

  • Lusvormige fietsroutes (en met 14-18 fietsroutes en kindvriendelijke fietsroutes)
  • Lusvormige wandelroutes
  • Lusvormige autoroutes (autoroutes 14-18)
  • Fietsnetwerk Brugse Ommeland, Leiestreek, Westhoek en de Kust.
  • Wandelnetwerk Bulskampveld, Heuvelland, Hoppeland, Ieperboog, IJzervallei, Land van Mortagne, Land van Streuvels, Velden en Meersen, Westkust, Zwin, Poelberg-Meikensbossen en de Kustwandelroute.
     

Wat houdt het meter- en peterschap precies in?

Je kiest een fiets-, auto- en/of wandelroute/netwerk naar wens. Wij maken je dan meter of peter van de gevraagde route. Je ontvangt voor de gekozen route een werkkaart en de nodige uitleg tijdens de startbijeenkomst. Er zijn in totaal 4 vaste controleperiodes tijdens een jaar, maar je dient slechts één tot maximum 2 maal per werkjaar jouw parcours te controleren. Je wordt een week vooraf via e-mail uitgenodigd om deze route te controleren. Hiervoor krijg je een drietal weken de tijd. Na de controle geef je de meldingen (paal staat scheef, overmatige begroeiing, bord overschilderd, wegdek beschadigd...) in via de digitale TRIS-databank.

Wat voorziet Westtoer?

Voor het vrijwilligerswerk dat alle meters en peters doen sloot Westtoer een verzekeringspolis af. De polis dekt de Burgerlijke Aansprakelijkheid, de rechtsbijstand en de lichamelijke ongevallen zowel tijdens de controlebeurt zelf als tijdens verplaatsingen naar een controle van een parcours. Partners die de meter/peter begeleiden tijdens de controle zijn ook verzekerd. Met partners wordt bedoeld: elke persoon die minimaal 1 jaar haar/zijn wettelijke verblijfplaats heeft op dezelfde plaats als de meter/peter. Om verzekerd te zijn moet de meter/peter de juiste datum van controle vooraf doorgeven aan Westtoer.

Ook meter of peter worden?

Nieuwe kandidaat-meters/peters die zich willen inzetten op onze fiets-, wandel- en autoroutes en fiets- en wandelnetwerken in West-Vlaanderen zijn uiteraard steeds welkom. Je bent overtuigd en wil je hiervoor inzetten, neem dan contact op met Laura Cherlet. Zij is verantwoordelijk voor de meter- en peterwerking en kan jou verder informeren.

Meer info?

Laura Cherlet
Stafmedewerker Recreatie
Koning Albert I-laan 120
8200 Sint-Michiels
Tel.: +32 (0)50/ 30 55 43
laura.cherlet@westtoer.be

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF