Praktische info
Doen
Meters & Peters

Peters en Meters

Reading time: 
1

Westtoer doet al jaren een beroep op 'peters en meters' om zijn lusvormige routes en fiets- en wandelnetwerken op gebreken te controleren. We kunnen nu al rekenen op de inzet van meer dan 700 enthousiaste vrijwilligers die maximum twee keer per jaar hun route controleren om eventuele problemen te signaleren. Naast de realisatie van de routes op het terrein vraagt ook het onderhoud van de bewegwijzering ervan de nodige aandacht.

Wat houdt het meter-/peterschap precies in:
Eén à twee keer per werkjaar wordt een meter/peter uitgenodigd om de controlebeurt van haar/zijn route uit te voeren. Na de controle meldt de meter/peter ons de eventuele mankementen (paal staat scheef, bord overschilderd, wegdek beschadigd...).

Dit gebeurt digitaal:

  • ofwel met behulp van de TRIS-databank (waarover je natuurlijk een briefing krijgt);
  • ofwel per mail.

In 2018 bestaat de peter- en meterwerking van Westtoer al 20 jaar. Norbert Hallez was één van de eerste ...

Foto peter Norbert Hallez

In welk jaar werd je peter, Norbert?
Wanneer ik gestart ben weet ik echt niet meer. Ik hoorde de oproep op de radio en was meteen enthousiast.

Van welke route was dit?
Ik ben begonnen als peter van de Gitsbergfietsroute, een mooie landelijke route van 45 km in omgeving Roeselare. Later heb ik de Lange Lisfietsroute- en de Bulskampveldwandelroute voor mijn rekening genomen en ook een stukje van het fietsnetwerk.

En je hebt je echtgenote ook overtuigd om meter te worden!
Mijn echtgenote is enkele jaren later gestart met de Heihoekwandelroute (Lichtervelde) en nog wat later controleerde ze de Ardooieveldwandelroute.

Jullie kwamen ook regelmatig samen met de meters/peters in die periode?
Klopt. In de eerste drie jaren waren er jaarlijkse bijeenkomsten die plaats vonden in het kasteel van Tillegem. Later verhuisden we naar Provinciehuis Boeverbos. Dat waren de belangrijke momenten om andere meters en peters en ook mensen van de toenmalige W.V.T. (later Westtoer) kon ontmoeten. Voor ons was dit altijd een niet te missen moment in de jaarwerking!

Wat is er veranderd met vroeger?
In het begin was alles kleinschaliger. Het verslag van de controle gebeurde op papier en je moest de plaats van het eventuele mankement omschrijven met straatnamen en andere herkenningspunten. Tegenwoordig is het melden een stuk gemakkelijker. Elk paaltje van élk netwerk heeft een eigen nummer. We kunnen dus eenvoudigweg de paalnummers en het probleem doorgeven. En het systeem is ook gedigitaliseerd. ‘Klachten’ verlopen digitaal via de TRIS-databank. Een hele verbetering!

Jij hebt ook nog een andere speciale band met Westtoer?
Inderdaad. Ik groeide destijds op in de portierswoning van het kasteel van Wijnendale, in Torhout. Een prachtige jeugd heb ik er beleefd. En ik ben enorm vereerd dat Torhout samen met Westtoer mijn ouderlijke woonst heeft omgetoverd tot ‘Bezoekerscentrum’! Zeker een bezoekje waard.

Ook peter/meter worden?

Nieuwe kandidaat-meters/peters die zich willen inzetten op onze fiets-, wandel-, auto- en ruiterroutes en wandelnetwerken zijn nog steeds welkom uiteraard.

Interesse? Je voert voor ons 1 à 2 keer per jaar een controle van je route(s) uit. Voor het vrijwilligerswerk dat alle meters en peters doen sloot Westtoer een verzekeringspolis af. De polis dekt de Burgerlijke Aansprakelijkheid en de rechtsbijstand, zowel tijdens de controlebeurt zelf als tijdens verplaatsingen naar een controle van een route. De polis dekt ook tijdelijke en blijvende arbeidsongeschiktheid, geneeskundige verzorging en eigen materiële schade, maar dan alleen in geval van een ongeval tijdens de controlebeurt zelf.

 

Meer weten? Contacteer collega Laura Cherlet.

Restaurants, cafés en logies met uitzondering van hotels zijn momenteel gesloten. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf. Toeristisch-recreatieve verplaatsingen beperk je momenteel nog tot je woonomgeving. Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF