Doen

Twinkle Twinkle kleine ster ... - 5 X sterren kijken

Een beetje romantiek of liever wat verwondering? In ieder geval zijn heldere nachten ideaal om naar de hemel te turen. 's Avonds kan je genieten van een natuurlijk lichtspektakel. En er zijn zo van die plekjes waar je optimaal van die sterrenhemel kan genieten. Uiteraard kan de tuin een goed plekje zijn, zolang er niet te veel verlichting rondom is. Leuker is om een plek te zoeken die wat donkerder is... Ontdek 5 plekjes waar je de Grote Beer en co kan bewonderen.

Tips om naar sterren te kijken:

  • Kijk vooral richting zuiden, daar is het meest te zien.
  • Neem een dekentje mee om op te liggen. Zo kan je comfortabel op je rug liggen om sterren te kijken. Een lichte trui kan soms ook handig zijn, mocht het ineens frisser worden.
  • Hou er rekening mee dat je ogen ongeveer vijftien minuutjes nodig hebben om zich volledig aan te passen aan het donker. Het kan dus best zijn dat je in het begin niet zoveel ziet...
  • Met het blote oog kan je al heel wat zien... Wil je alles toch van iets dichterbij bekijken? Dan kan je ook investeren in een verrekijker. 
    Tip met de verrekijker: stel die overdag al scherp voor verre afstanden. Zo kan je hem dan 's nachts handig gebruiken om de sterrenhemel te bekijken. Met een goede verrekijker kan je zelfs de kraters en bergen op de maan en de velden vol sterren van de Melkweg goed zien.
De Blankaart in Diksmuide

De Blankaart is ooit ontstaan door veenwinning. Nu is het een overwinterings -en broedplaats voor zeldzame vogels. In de IJzervallei is het nog echt donker en heerlijk stil. Ideaal dus om de naar de sterrenhemel te kijken. 

Overdag is het ook een perfecte plek om te vertoeven. Dankzij de leuke activiteiten kunnen kinderen zich ook amuseren.

Alles over De Blankaart

5 x stilte
Vloethemveld in Zedelgem

Een verborgen plekje in het Brugse Ommeland en net daarom zo interessant en uniek. Het voormalige militair domein met een prachtig natuurdecor is een uitgelezen plek om te genieten van sterren. 

Wist je trouwens dat deze plek een belangrijke rol in beide wereldoorlogen speelde? In de Eerste Wereldoorlog verbleven in deze contreien zo'n 18.000 Duitse militairen. Ze lieten er de bomen kappen en de stammen gebruikten ze voor de loopgraven aan de IJzer.
Na de Tweede Wereldoorlog werd het Vloethemveld omgebouwd tot een immens geallieerd krijgsgevangenenkamp. Het grootste in zijn soort. 

Alles over deze verborgen plek.

de Tontekapel in Zwevegem
Tontekapel op de grens van Kortrijk en Zwevegem

Een heerlijk stil plekje in het midden van de natuur. In de loop van de eeuwen evolueerde de Tontekapel tot een bedevaartsoord op de grens van Kortrijk en Zwevegem. Het is niet alleen een unieke spot om sterren te kijken vanop het bankje die ernaast staat. Tijdens een tocht langs het Wandelnetwerk Land van Mortagne en Mira is het ook een prachtige plek om even uit te blazen. Je vindt het kapelletje tussen knooppunt 76 en 61.

Waar: Priesterstraat, Zwevegem

Het Recreatiedomein Grasduinen in Bredene
De Grasduinen in Bredene

Dit mooie recreatiedomein in Bredene is een mooie natuurplek waar je meteen ook een grote diversiteit aan streekeigen fauna en flora ontdekt. Dankzij de open partijen kan je jouw installeren en sterren spotten.

Meer over de Grasduinen

Volkssterrenwacht Beisbroek
Sterren spotten bij de sterrenwacht!

Wie het echt goed wil doen, moet even langs een sterrenwacht. Er zijn enkele adresjes in onze provincie die je met plezier de wondere sterrenwereld laten verkennen. Dankzij een professionele telescoop kan je scherpe waarnemingen maken. Je kan er ook overdag terecht en je in de sterrenhemel wanen dankzij de visuele voorstellingen.
!Opgepast, door de coronamaatregelen is het wel niet altijd mogelijk om vrij deel te nemen aan de kijkavonden. Check de website van de sterrenwachten voor meer info en om afspraak te maken.

Waar naartoe?

Nog meer te ontdekken:

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF