Doen

Vijf molens op unieke locaties

Duizenden wieken knarsten ooit mee op het ritme van de wind in het West-Vlaamse landschap. De opkomst van stoommachines en dieselmotoren hebben de windmolens het zwijgen opgelegd. Al snel waren de molenrompen overgeleverd aan verval, de Eerste Wereldoorlog gaf hen het genadeschot. Toch is het tij gekeerd.

Vandaag zie je de wieken opnieuw rondjes draaien: tientallen bakstenen en houten windmolens werden van kop tot teen opgeknapt en kregen een tweede leven als toeristische bestemming. In de maalvaardige exemplaren demonstreren molenaars hoe ze aan de slag gaan met windenergie als enige bron. Andere molens belonen je klimpartij naar de maalzolder met een uniek panorama.

5 molens op 5 unieke plekken die je kan bezoeken! Veel plezier!

Briekemolen in Wervik

1. Briekenmolen in Wervik

Tabaksstad Wervik telt nog twee type molens, beide gerestaureerd en maalvaardig. De bakstenen Briekenmolen dateert van begin 19e eeuw en overleefde als enige windmolen van Wervik de Eerste Wereldoorlog. De molen bevindt zich vlak bij de fiets- en voetgangersbrug over de Leie die je naar het recreatie-eiland de Balokken voert: een eiland dat geklemd zit tussen de nieuwe en de oude Leie. Aan de voet van de molen bevindt zich trouwens het Nationaal Tabaksmuseum waar je een beeld krijgt van de lokale tabaksteelt en knotsgekke rookaccessoires te zien krijgt. De molen zelf bezoeken? Reserveer een rondleiding van een uur bij de meester-molenaar die je rondleidt en de geheimen van wind en malen toelicht.

Waar? Briekenmolen, Koestraat 65, 8940 Wervik

FIETSTIP!

Trap langs de Tabaksroute doorheen de mooie omgeving van Wervik. Vertrekken doe je aan de Briekenmolen - Nationaal Tabaksmuseum. Meteen een uniek plekje langs het traject!

Vredesmolen in Klerken

2. Vredesmolen in Houthulst

Wieken heeft hij niet meer, maar dat doet geen afbreuk aan de Vredesmolen: de voormalige 'Oude Molen' ligt op het hoogste punt van het dorp. Een prima uitkijkpost dus. Het verklaart waarom de Duitsers de graan- en oliemolen tijdens de Eerste Wereldoorlog inpalmden en hem als uitkijkpost gebruikten. De molenruïne stond jarenlang te vervallen, maar werd van 2011 tot 2013 onder handen genomen. Vandaag kan je de molen beklimmen en genieten van het panoramische uitzicht over de omgeving. Het monument is dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang en gratis toegankelijk.

Waar? Vredesmolen, Molenweg (zijstraat Klerkenstraat), 8650 Houthulst (Klerken)

FIETSTIP!

De Krekedalfietsroute neemt je mee op pad doorheen de vallei van de Krekebeek. Zo kom je ook langs de Vredesmolen die op deze route ligt.

Zuid-Abdijmolen in Koksijde

3. Zuid-Abdijmolen in Koksijde

De Zuid-Abdijmolen dateert van 1773. Oorspronkelijk stond dit exemplaar, ‘molen Lootvoet’, in Houtem bij Veurne. Halfweg de vorige eeuw heeft de gemeente Koksijde de staakmolen overgekocht en op het domein van Ter Duinen geparkeerd, meer bepaald op de oorspronkelijke plaats van de lang verdwenen Abdijmolen van Onze-Lieve-Vrouw Ten Duinen. Molenaar Patrick Geryl is er voltijds aan de slag om graan tot meel te malen. Van 1 april tot 30 september kan je het trapje van de Abdijmolen beklimmen tijdens de openingsuren en de drie zolders met eigen ogen zien.

Waar? Zuid-Abdijmolen, Jaak Van Buggenhoutlaan 120, 8670 Koksijde

FIETSTIP!

Fiets mee met Jeak en Nink van stad naar strand. Tussen knooppunt 59 en 65 kan je even afslaan richting Abdijmuseum en Zuid-Abdijmolen. Een leuke tocht om met de kinderen te maken!

Preetjesmolen in Heule

4. Preetjes Molen in Heule

Ooit stonden er in Heule bij Kortrijk meer dan tien vlaszwingelwindmolens. Vandaag blijft enkel Preetjes Molen over: een kleine houten standaardmolen die op een torenkot rust. Een unicum. Preetjes Molen is wereldwijd de enige nog bestaande windmolen om vlas te zwingelen. Zijn naam heeft hij te danken aan zijn bouwer, Ivo Deprez. Van april tot september is Preetjes Molen open voor het publiek: elke derde zondag van de maand kan je tussen 14 en 17 uur een kijkje nemen in de buik van de molen. Vanuit textielmuseum Texture kan je via de fietsknooppunten Preetjes Molen bereiken, te voet is het een mooie wandeltocht van 2,5 kilometer.

Waar? Preetjes Molen, Hoge Dreef, 8501 Kortrijk

FIETSTIP!

Met de route 'Puur genieten in de West-Vlaamse Leievallei' kom je voorbij heel wat lekkere  en mooie plekken in de regio. De Preetjes Molen is één van die bijzondere plekjes om te ontdekken.

5. Schellemolen in Damme

Damme heeft iets met molens. In Hoeke staat nog een molen die dagelijks actief is. Langs de Damse Vaart in Damme zelf staat de Schellemolen waar je elke weekend tussen 1 april en 20 september gratis een kijkje kan nemen. Op deze plaats staat al sinds het ontstaan van Damme in de middeleeuwen een molen. In 1867 kwam de huidige witgekalkte stenen windmolen er te staan. In de kelder bevindt zich een olieslagerij. Het molenbedrijf stopte er in 1963 mee waarna de molen kwam te vervallen. De provincie knapte de molen halfweg de jaren zeventig weer op en nu draait ze weer rondjes als tevoren. Volgens Toerisme Damme is dit de meest gefotografeerde molen ter wereld.

Waar? Schellemolen, Damse Vaart West, 8340 Damme

Schellemolen in Damme
FIETSTIP!

De route in Damme uit de pocket "Fiets- en wandelroutes langs dé 10 landschappen van het Brugse Ommeland" laat je de Schellemolen van dichtbij ontdekken.

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF