Doen

Vijf West-Vlaamse kunstschatten uit de Topstukkenlijst

796 stukken telt de Vlaamse Topstukkenlijst: een voor een unieke objecten met een bijzondere archeologische, historische, cultuurhistorische, artistieke of wetenschappelijke betekenis. Ook in West-Vlaanderen bulkt het van de culturele toppers.

Mu.ZEE in Oostende
1. Een ode aan Léon Spilliaert in Oostende

Mu.ZEE, het kunstmuseum in Oostende, brengt een riante ode aan Léon Spilliaert die in 1881 geboren werd in de kuststad. Hij ligt trouwens begraven op het kerkhof aan de Stuiverstraat. Spilliaert ontpopte zich tot een van de belangrijkste kunstschilders uit de eerste helft van de 20e eeuw. Mu.ZEE heeft verschillende doeken van Spilliaert hangen, een voor een Vlaamse topstukken: 'De Duizeling', 'De Windstoot', 'Witte Gewaden' en 'Zelfportret met Spiegel'. Ook andere toppers komen aan bod. Van de expressionistische kunstschilder en beeldhouwer Constant Permeke kan je je vergapen aan 'De Sjees', een werk geschilderd in de buurt van Jabbeke. James Ensor liet er zijn 'Christus bedaart de storm' en 'Zelfportret met bloemenhoed' achter, eveneens twee topstukken.

Waar? Mu.ZEE - Kunstmuseum aan Zee, Romestraat 11, 8400 Oostende

Texture in Kortrijk
2. Vlasmachines in Texture

In Texture, museum over Leie en vlas, merk je hoe divers de Vlaamse Topstukkencollectie is. Ook industrieel erfgoed kleurt namelijk de lijst, zoals de vlaszwingelturbine uit 1937 van de broers Jozef en Constant Vansteenkiste. Zij stonden aan de wieg van de industrialisatie en mechanisatie van de vlasvezelbereiding in Vlaanderen. Hun technieken veroverden de rest van de wereld. In het museum prijkt nog een ander topstuk, een vlasslijtmachine van net na de Tweede Wereldoorlog waarmee het vlas werd geoogst.

Waar? Texture, Noordstraat 28, 8500 Kortrijk

3. Toppers in het Groeningemuseum in Brugge

In het Groeningemuseum kan je je laven aan zes eeuwen Belgische beeldende kunst met werk van de Vlaamse primitieven, het expressionisme en 20e-eeuwse moderne kunst van René Magritte, Roger Raveel en Raoul De Keyser. Alsof dat nog niet volstaat stuit je er op liefst 37 topstukken, waaronder twee werken van Jan van Ecyk: de ‘Madonna met kanunnik Joris van der Paele’ en het ‘portret van Margareta van Eyck’. Zoek er ook naar de ‘Moreeltriptiek’ van Hans Memling en de ‘Triptiek met het laatste oordeel’ van Hiëronymus Bosch.

Waar? Groeningemuseum, Dijver 12, 8000 Brugge

3. Groeningemuseum - foto Visit Bruges
In Flanders Fields Museum in Ieper
4. Versierde bloemzakken

Het Flanders Field Museum in Ieper heeft een heel ander kaliber topstukken in de collectie: versierde bloemzakken van de ‘Commission for Relief in Belgium’, ofwel het Nationaal Hulp- en Voedingscomité. De bloemzakken zijn opgenomen op de Topstukkenlijst omdat ze een bijzondere waarde hebben voor het collectieve geheugen. Ze zijn het symbool van de omvangrijke internationale voedselsteun die België kreeg tijdens de Eerste Wereldoorlog: tijdens de vier oorlogsjaren leverde de internationale gemeenschap liefst 4,8 miljoen ton goederen in om te verdelen in ‘Brave Little Belgium’.

Waar? In Flanders Fields Museum, Grote Markt 34, 8900 Ieper

5 . Afscheid van Permeke

De dood van Constant Permekes echtgenote Marietje op 3 mei 1948 leidde tot zijn meesterwerk 'Het Afscheid', zeg maar het orgelpunt van zijn expressionistische loopbaan. Je kan het bewonderen in zijn woning en atelier 'De Vier Winden', dat na zijn dood volgens zijn wens een museum werd. Het spreekt voor zich dat je er ook andere kunstwerken en archiefdocumenten van Permeke vindt, ook enkele van zijn tijdgenoten komen aan bod.

Waar? Permekemuseum, Gistelsteenweg 341, 8490 Jabbeke

Permekemuseum

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF