Doen

Wandelen rond de kerktoren

Velen vragen zich af of je nog mag wandelen. Ja hoor, maar blijf wel in de buurt van je woning. Wanneer je dat antwoord geeft, hoor je vaak: “In mijn buurt? Maar, daar valt toch helemaal niks te beleven!”. En, dan heb je het mis... Je buurt heeft zoveel moois dat je nog nooit gezien hebt. Je kan er bijvoorbeeld een leuke wandeling maken aan de hand van deze tips. Je kan ze zowel met of zonder kinderen doen. Eens even de toerist zijn in je eigen woonwijk; wedden dat de straten rondom je woning je kunnen verrassen?

Deze pagina's dienen ter inspiratie om even uit te waaien en te bewegen. Respecteer en volg steeds de maatregelen nauwgezet. Houd het vooral veilig voor jezelf en je omgeving! #samensterk

Wandellusjes in jouw buurt

Een wandellusje vol ontspanning

Er zijn heel wat leuke uitgestippelde wandelingen die wachten om ontdekt te worden. Wedden dat er ook eentje vlak bij jou in de buurt te vinden is? Klik op de button, voeg jouw postcode of gemeente in en ontdek welke leuke wandeling in jouw buurt je kan maken. Je volgt de bewegwijzerde route zorgeloos en geniet van de omgeving.

ontdek de wandeling(en) in jouw buurt!

! Opgelet met grensoverschrijdende routes: in Frankrijk is recreatief wandelen (en fietsen) niet toegelaten. De grensovergangen zijn ook gesloten. Het is dus zeker niet de bedoeling om te gaan wandelen in Frankrijk of Nederland.

Een wandelnetwerk in jouw buurt

Wie het geluk heeft vlakbij een Wandelnetwerk te wonen, moet er beslist eens een wandeling maken. Rijg de knooppunten als een parelsnoer aan elkaar en ga op pad. De Wandelnetwerken staan immers garant om je mee te nemen langs prachtige natuurparels in onze provincie. Laat je creativiteit de loop en wandel eens een hartstochtje. Goed voor wat beweging en een origineel hart onder de riem voor iedereen die het nodig heeft. Vergeet je wandeling niet te delen met #hartjestocht!

Vind hier de wandelrouteplanner! Niet zo creatief? Vind hier suggestieroutes op de wandelnetwerken

! Opgelet met grensoverschrijdende routes: in Frankrijk is recreatief wandelen (en fietsen) niet toegelaten. De grensovergangen zijn ook gesloten. Het is dus zeker niet de bedoeling om te gaan wandelen in Frankrijk of Nederland.

Wandelnetwerken in de buurt
Provinciedomeinen in je buurt

Ontspanning in een provinciedomein

Alles is dicht en jouw straat heb je ondertussen al zo'n honderd keer bewandeld? Nood aan iets nieuws en je woont in de buurt van een provinciedomein? Wandel of fiets er even heen en vertoef in de mooie natuur van het domein. De 17 provinciedomeinen zijn open voor de directe buurtbewoners. Dus woon je in de buurt? Ga er eens naartoe en verken het, want er valt veel te beleven! Doe de wandelingen die de provinciedomeinen voorstellen, verzamel bladeren, spot vogels… Maar bovenal geniet van zo’n moment en neem de natuur in je op. Zo ga je met een zengevoel terug deze periode tegemoet.

Deze activiteit is dus enkel mogelijk als je het provinciedomein te voet of per fiets kan bereiken (enkel toegankelijk voor buurtbewoners). De parkings blijven gesloten en maken het dus onmogelijk om met je auto te komen.

Ontdek alle provinciedomeinen

Andere leuke wandelideeën en -initiatieven:

  • Op Berenjacht

Je weet waarschijnlijk al waarover dit gaat, maar wij willen ook graag deze tip aanhalen. De hype ontstond in Australië en is gebaseerd op het boek: “We gaan op berenjacht” van Michael Rosen, maar is ondertussen de hele wereld rond gegaan.

Het gaat als volgt: de buren (en jijzelf) zetten een beer voor je venster, zodat de kinderen - wanneer ze een wandelingetje maken in hun buurt - de beren kunnen zoeken en tellen, maar ook de mooiste eruit kiezen. Op die manier wordt het voor de kinderen extra leuk om op pad te gaan.
Maar verplaats je wel niet met de auto op zoek naar meer beren. Onnodige verplaatsingen met de auto zijn bovendien verboden!

Tip: laat je kinderen een tekening/briefje maken voor elke beer die ze tegenkomen en steek het in de brievenbus. Zo verspreid je de warmte in deze dagen en houd je je kinderen bezig. Zie je het baasje van de beer door het raam piepen, zwaai dan eventjes. Een klein gebaar met grote impact voor je buur.

  • Wandelbingo

De provincie West-Vlaanderen heeft voor de kleinste West-Vlamingen een leuke bingo opgesteld. Het leek ons dus ook ideaal om deze tip te delen. Het zorgt voor een interactieve, unieke wandeling. De bingo kan je overal doen: in je tuin, in je straat, in het park... en maakt het tochtje dat tikkeltje leuker!
Zorg ervoor dat je zo snel mogelijk alles vindt en kruis het af! Wie roept er als eerste bingo? 

De bingokaart kan je downloaden door de foto op te slaan (rechts klikken en opslaan als kiezen).

Onthoud wel om voldoende afstand te houden, niet op banken en parken te blijven en het veilig te houden voor andere weggebruikers! 

Hostens Molen in Ruiselede
  • Fotospeurtocht

De berenjacht al enkele keren gedaan? Probeer dan de fotospeurtocht!

Trek foto’s van stukken van de huizen in je straat/omliggende straten en laat de kinderen het beeld koppelen aan het huisnummer. Zo kijken ze goed om zich heen en ontdekken jullie samen nieuwe dingen. Super simpele, maar leuke bezigheid!

Je kan hier ook varianten op maken. Enkele ideetjes: laat de kinderen de gekste huizen, de coolste brievenbus, het mooiste huis uit de straat aanwijzen… Plezier gegarandeerd!

Detoxen in de natuur
  • Een detoxwandeling

Wou je al altijd eens een wandeling maken zonder telefoon? Zonder te luisteren naar muziek of een podcast onderweg, zonder te bellen, zonder sociale media te bekijken? Nu is het moment! Laat de GSM thuis en ga de natuur in. Kijk om je heen, verken de natuur, adem in en sta stil voor de dingen om je heen. Wedden dat je met tientallen verhalen thuis komt?

Toch graag een beetje op weg geholpen? Kijk dan zeker eens of er geen uitgestippelde wandelroute in je buurt ligt.

Deze pagina's dienen ter inspiratie om even uit te waaien en te bewegen. Kom je buiten? Houd je aan de opgelegde regels van de overheid. Spreek niet af met anderen en hou 1,5 meter afstand. Want, samen stoppen we Corona.

Nog meer leuke tips en inspiratie
voor ontspanning vlakbij:

Restaurants, cafés en logies met uitzondering van hotels zijn momenteel gesloten. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf. Toeristisch-recreatieve verplaatsingen beperk je momenteel nog tot je woonomgeving. Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF