Doen
De Groote Oorlog

Wereldoorlog I

De Westhoek en de Eerste Wereldoorlog zijn onverbrekelijk met elkaar verbonden. Maar wist je dat ook de andere regio's in West-Vlaanderen het hard te verduren kregen onder de bezetting van het Duitse leger? Overal verspreid vind je nog restanten, verhalen, sites, ... die je herinneren aan de gruwel van deze vier jaar durende 'Groote Oorlog'.
 

Ontdek de getuigenissen van de oorlog

Belgische militaire begraafplaats

Deze Belgische militaire begraafplaats is in het begin van WO I ontstaan, als uitbreiding van het bestaande kerkhof. In de periode 14-18 bevond het militaire hospitaal Cabour zich in Adinkerke. Vandaar dat heel wat soldaten die in dit hospitaal overleden, hier begraven werden. Heel wat militairen van speciale diensten liggen hier begraven.

 

Ontdek een van de vele militaire begraafplaatsen.

Bayernwald

In het vroegere Croonaertbos in Heuvelland vind je een stuk van een Duits loopgravenstelsel terug. De Duitse troepen veroverden deze plek op de Fransen in 1914. Hier tref je ook twee luisterschachten aan. De Duitse soldaten vreesden voor Britse dieptemijnen en konden dankzij deze gangen de vijandelijke activiteiten afluisteren.

 

Ervaar hoe het leven in de loopgraven verliep.

Dodencellen en executieplaats

Op de binnenplaats van het stadhuis in Poperinge herinnert een executiepaal je aan de gruweldaden die zich hier afspeelden. Zeker vier soldaten verschenen hier voor het vuurpeloton. Vanaf 1916 deden de aanpalende politiecellen dienst als ‘dodencellen’, waar de veroordeelde soldaten hun laatste nacht doorbrachten.

 

Hoe een paal het einde van een soldatenleven betekende.

Kasteel van Loppem

Het Kasteel speelde een voorname rol in de politieke geschiedenis van België aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. In de late herfst van 1918 vestigden zich hier het hoofdkwartier van het Belgisch leger en de zetel van de zogenaamde 'Regering van Loppem'. Naast het kasteel staat nog een bunker, die de Duitsers bouwden in 1918.

 

Welke rol speelde dit kasteel in het verloop van de oorlog?

Menenwald

Op deze grootste Duitse militaire begraafplaats in België liggen ongeveer 47.900 Duitse soldaten begraven. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Menen door de Duitsers bezet. Deze begraafplaats lag nabij een bos en kreeg zo de naam 'Menen Wald'. Het is bovendien ook de grootste Duitse begraafplaats uit WO I op het continent.

 

Ook aan Duitse kant sneuvelden vele soldaten.

Nationaal Tabaksmuseum

Vele jongens overleefden vier jaar loopgravenoorlog, maar kwamen als zware ‘paffers’ terug naar huis. Maar wat en hoe rookten ze dan? Kozen ze voor een traditionele pijp of kregen sigaretten de voorkeur? Was er wel altijd voldoende tabak aanwezig? Hoe geraakten krijgsgevangenen aan tabak? Antwoorden op al deze en nog veel meer vragen, krijg je ongetwijfeld tijdens je bezoek aan het museum in Wervik.

 

Hoe troost een verslaving werd.

Sluizencomplex Ganzepoot

In oktober 1914 zorgde het openen van de sluizen in Nieuwpoort voor de onderwaterzetting van de IJzervlakte. Daarmee kwam een einde aan de oprukking van de Duitse troepen. Je vindt hier het Bezoekerscentrum, waar je meer te weten komt over de rol van het sluizencomplex en de onderwaterzetting tijdens WO I.

 

Welke belangrijke rol speelden de sluizen en de IJzer?

Tielt en de oorlog

In 1914 viel het Duitse Leger Tielt binnen en werd het hoofdkwartier van het Vierde Duitse Leger er gevestigd. Dit had een bijzondere impact op het dagelijkse leven van de Tieltenaar. Bovendien speelde de Duitse legerleiding in Tielt een cruciale rol bij de inzet van chemische wapens in de oorlog. Aan de hand van een tentoonstelling kan je In Huis Mulle de Terschueren het verhaal van Tielt in WO I ontdekken.

 

Wist je dat Tielt het hoofdkwartier van het Duitse Leger was?

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF