Doen

Zes plaatsen waar je nog loopgraven ontdekt

Tijdens de Eerste Wereldoorlog liepen de loopgraven van aan de Noordzee tot aan de Zwitserse grens: een oneindige keten van sleuven waarin soldaten zich verschansten tegen vijandig vuur.

In West-Vlaanderen kom je nog verschillende resten tegen.

Bayernwald

1. Duits loopgravencomplex Bayernwald

Het  Kroonaardbos, een lapje bos ten oosten van de Voormezelestraat in Heuvelland, lijkt nu een idyllische plaats, maar tijdens de Eerste Wereldoorlog was het hier een geratel van geweren, oorverdovende ontploffingen en Duits geschreeuw. Hier bouwden de Duitse troepen een loopgravenstelsel. Ze noemden het complex 'Bayernwald'. Het domein is gereconstrueerd op basis van archeologisch onderzoek en is bezaaid met bunkers, mijngangen en een mijnschacht.

Waar? Bayernwald, Voormezelestraat 2a, Heuvelland

Tickets zijn niet ter plaatse verkrijgbaar. Koop ze vooraf bij Toerisme Heuvelland, Bezoekerscentrum 'Het Heuvelland', Sint-Laurentiusplein 1, Kemmel.

Yorkshire Trench

2. Schuilen onder de grond

De 'Yorkshire Trench' werd herontdekt tijdens de aanleg van een nieuw industrieterrein langs het kanaal tussen Ieper en de IJzer. Britse soldaten groeven deze loopgraven in 1915 uit. Na de eerste gasaanval op het westelijk front, op 22 april 1915, werd het loopgravenstelsel uitgebreid met een dug-out, een ondergrondse schuilplaats.

Waar? Bargiestraat, Ieper. Meer informatie.

3. Symbool van zinloos oorlogsgeweld

Het 'Memorial Museum Passchendaele 1917' focust op de Slag bij Passendale, een gruwelijke veldslag uit de Eerste Wereldoorlog waarbij een half miljoen soldaten gedood werden voor een terreinwinst van hoop en al acht kilometer. Als afsluiter van een bezoek aan het museum word je door de heropgebouwde Duitse en Britse loopgraven gejaagd, waarlangs originele schuilplaatsen werden nagebouwd.

Waar? Memorial Museum Passchendaele 1917, Berten Pilstraat 5A, Zonnebeke.

Memorial Museum Passchendaele 1917
Front Line Hooghe

4. Loopgraven in een kasteeltuin

In de frontlinie van het Hooghe in Zillebeke lagen de loopgraven van de Duitsers en de geallieerden soms slechts vijftien meter van elkaar. De soldaten konden elkaar horen praten. Nu bevindt zich hier het hotel 't Hooghe, heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog omdat er enkel een zwartgeblakerde ruïne van overbleef. De hoteleigenaar lokaliseerde midden jaren 90 een van de loopgraven en stelde die open voor bezoekers. Je vindt er ook nog een bunker van de 'Front Line Hooghe'.

Waar? Hotel Kasteel Hof 't Hooghe, Meenseweg 481, Zillebeke.
Elke dag toegankelijk van 10 tot 19 uur.

5. De Dodengang

De Dodengang, een loopgravenstelsel naast een bocht van de IJzer in Diksmuide, is misschien wel het bekendste loopgravenstelsel. Het is het enige nog bewaarde stelsel van het Belgische leger uit de Eerste Wereldoorlog. Zijn macabare naam heeft de dodengang niet te danken aan de grote tol die hij eiste, wel aan enkele gesneuvelde soldaten die hier in het voorjaar van 1915 begraven werden. Maar toch: alles samen vonden hier 250 soldaten de dood volgens onderzoek van het Legermuseum.

Waar? De Dodengang, IJzerdijk 65, Diksmuide.
Reserveer je bezoek via bezoeken.dodengang@warheritage.be of bel naar +32 (0)51/ 50 53 44.

De Dodengang - Diksmuide
Hill 62

6. Loopgraven op Hill 62

In Zillebeke vind je nog meer loopgraven, daar waar de 62 meter hoge 'Hill 62' uitsteekt. Dit was een perfect observatiepunt voor de Canadese troepen om Duitse bewegingen te observeren. Hill 62 is dooraderd met loopgraven waarvan de wanden zijn behangen met oude golfplaten. In het ‘Sanctuary Wood Museum’ op Hill 62 kan je neuzen in allerlei wapens en uitrustingen uit de Grote Oorlog. Op de heuveltop ligt het Canadian Memorial en heb je een mooi zicht op Ieper.

Waar? Hill 62, Canadalaan 26, 8902 Zillebeke.


Nog meer tips

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF