Doen

Zwemmen op het droge: ontdek 3 verdwenen openluchtzwembaden

Wie op zoek is naar een openluchtzwembad om een frisse duik te nemen, zal van een kale reis terugkeren bij een bezoek aan het openluchtbad van Spiere-Helkijn, Ieper of Westouter.

oud openluchtzwembad Spiere-Helkijn

Openluchtbad van Spiere-Helkijn

Eén van de oudste openluchtbaden van ons land ontdekken? Dan volstaat het om de fiets op te kruipen en de Spierevalleiroute te rijden. Deze veertig kilometer lange route cirkelt door het landschap van de Boven-Schelde. Het bad ligt op een zucht van dit traject: verlaat ter hoogte van de kerk van Spiere even de uitgestippelde route, sla af naar de Oudenaardseweg en neem de Sluisweg tot je aan de Schelde uitkomt. Daar bevindt zich aan de linkerkant het openluchtzwembad van Spiere-Helkijn.

Het zwembad ligt er al sinds de jaren ‘50 verlaten bij. Het accommodatiegebouw is pas enkele jaren geleden van kop tot teen in het nieuw gestoken, aan de voet ervan herken je nog duidelijk de contouren van het vijftigmeterbad. 

Waar? Sluisweg, Spiere-Helkijn. 

Ontdek de Spierevalleiroute

Landschapspark Kosmos - foto toerisme Heuvelland

Zwembad wordt landschapspark

Van het openluchtzwembad Kosmos op de Rodeberg blijft vandaag niet veel meer over. De vergunning van het bad werd in 2002 ingetrokken. Daarna stond het jarenlang te verkommeren. Intussen is het oude zwembad uitgebroken en vervangen door een landschapspark. Daar vind je nog enkele sporen terug. Het amfitheater ligt op de plaats van de badkuip en de middellijn is bedekt met een mozaïek van de vroegere zwembadtegels.

Landschapspark Kosmos is een ideale halte om uit te blazen tijdens de West-Vlaamse Bergenfietsroute die je langs de oude getuigenheuvels en sporen van de Eerste Wereldoorlog voert. Ter hoogte van de Rodeberg verlaat je het parcours en klim je tot aan de Kosmos.

Waar? Rodebergstraat 53, Westouter.

Ontdek de West-Vlaamse Bergenfietsroute

Vestingroute in ieper

Beschermd openluchtbad in Ieper

Begin deze eeuw sloot het openluchtzwembad langs de Basculestraat in Ieper. Het deed meer dan honderd jaar dienst en ligt op de plaats van een ontmantelde vesting in het verlengde van de vestinggracht. Ieper en de provincie schreven in 2019 een wedstrijd uit om een nieuwe functie te geven aan het oude, beschermde zwembad.

De bakstenen muren rondom onttrekken het zwembad aan het zicht, maar vanaf het park langs de Lange Torhoutsestraat vang je nog een glimp op van het verwilderde openluchtbad. Dit is trouwens het geknipte startpunt voor een wandeling langs de Vesten, de zogenaamde Vestingroute. Na nog geen halve kilometer brengt die je al bij de Menenpoort.

Waar? Lange Torhoutstraat 54, Ieper.

Ontdek de Vestingroute

Toch liever lekker nat in openlucht zwemmen?

Nog meer leuke tips

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF