KD Fietsroute 'Trappen van stad naar strand'

Met het gezin op vakantie in de Westhoek of aan zee? Dan is de KD-fietsroute ‘Trappen van stad naar strand’ ideaal voor wie een dagje het hinterland of de Kust wil bezoeken. De beleving langs deze korte kindvriendelijke route is om van te smullen. Dat vinden ook onze twee KD’s van dienst, Lukas (11) en Lowie (9). We gaan op speurtocht in een oorlogsmuseum, doen de beschermde Oosthoekduinen en de Houtsaegerduinen aan en houden halt in Abdijmuseum Ten Duinen en het Jommekeshuis. We spelen bovenop de Hoge Blekker en fietsen langs het militair vliegveld van Koksijde terug naar Veurne.

Hieronder alvast enkele toppers die je op de route passeert.

De volledige route met alle tips en praktische informatie vind je in het online magazine van juli.

Abdijmuseum Ten Duinen
Abdijmuseum Ten Duinen
Westhoek

Een vrij liggend fietspad loopt van Adinkerke langs de tramlijn naar de Kust. Badstad De Panne wordt omringd door een groene gordel van duinen en duinbossen. Halverwege de Oosthoekduinen fietsen we de Olmendreef in tot aan het provinciaal bezoekerscentrum Duinpanne. Hoewel het bezoekerscentrum nog een werf is en pas officieel op 6 oktober de deuren opent, is er deze zomer wel al wat activiteit.

Het Abdijmuseum Ten Duinen bruist in de zomer. Elke woensdagnamiddag kan je er deelnemen aan Kids@tenduinen met workshops, een kwis en een rondleiding. Tijdens de rondleiding door de abdij-ruïnes mag Lukas in een teletijdmachine stappen om met behulp van een Virtual Reality-bril in 1490 te belanden. “Cool!”, is het enige wat we nadien uit een verblufte Lukas krijgen.

In de Zeelaan, ter hoogte van knooppunt 62, zetten we de fietsen even aan de kant. De Hoge Blekker, met zijn 33 meter de hoogste duin van de Kust, oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit. ‘Blekken’ is West-Vlaams voor ‘blinken’, het blinken van de duinen. Binnenkort komt bovenop de duin nog een uitkijktoren.

We volgen de rand van de enorme luchtmachtbasis, bekend van de serie Windkracht 10, tot aan het Kanaal Nieuwpoort – Duinkerke. Het jaagpad brengt ons terug in het centrum van Veurne waar we nog een toffe workshop ‘koekjes bakken’ volgen in het Bakkerijmuseum. Dat wordt smullen!

Bakkerijmuseum, Veurne
Bakkerijmuseum Veurne
Westhoek
Vaubanpark
Vaubanpark Veurne
Westhoek

Waar je ook zeker even halt moet houden

In het Vaubanpark in Veurne werd een natuurspeeltuin ingericht. Lukas en Lowie zetten het op een lopen op de heuveltjes rond de waterpartijen. We spelen tikkertje waarbij de uit riet gevlochten constructies in het park uitstekende schuilplaatsen zijn.
Aan de rand van de Cabourduinen ligt de vrij toegankelijke kinderboerderij Hoeve Paepehof met zijn vele neerhofdieren. Het EEtkaffee beschikt over een gezellig terras en een ruime speeltuin. Je kan er genieten van lekkere boerenboterhammen, huisgemaakte quiches en Angus Beef Burger by Dierendonck.

Lekkere adresjes in de buurt

  • De Loft: In dit gezellige familiehotel kan je ook geweldig lekker eten. Vooral de tearoom is er een aanrader, met op zaterdag en zondag verse oliebollen. Vroege vogels kunnen aanschuiven voor het lekkere ontbijt (op reservatie). Voor de kinderen is er buiten een ruim speelplein en binnen een kinderspeelhoek. 
  • Moeder Lambik is een kindvriendelijk restaurant met grillgerechten als absolute specialiteit. Er is een aparte kinderkaart en elke jonge bezoeker krijgt er een kleine verrassing. Buiten wacht een grote speeltuin.
Man en vrouw met peper
Moeder Lambik
Westhoek
Logeren in Ieper
Westhoek

Weekendje weg in de Westhoek

De Westhoek strekt zich uit van Heuvelland tot de Westkust en van Hooglede tot de Franse grens. Je vindt er tal van leuke familiehotels en vakantiewoningen. Perfect voor een weekendje weg samen met de kinderen. Slapen kan je in:

Meer logiestips in de westhoek

Deze route verscheen in het magazine van juli. Bekijk hier het volledige magazine.

Andere routes van deze editie

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF