Expo in Zeebrugge in teken van 75ste verjaardag bevrijding kustlijn

2019-10-22
Pers
Wereldoorlog
Expo in Zeebrugge in teken van 75ste verjaardag bevrijding kustlijn

Tentoonstelling ‘Operatie Noordzee 1944-45’ brengt verhaal van Slag om de Schelde

Begin november is het exact 75 jaar geleden dat het laatste bezette stuk van onze kustlijn werd bevrijd uit handen van de Duitse troepen. Rond Zeebrugge en Knokke en net over de grens met Nederland wonnen de geallieerden toen de Slag om de Schelde. Toch stootten ze meteen op een nieuw probleem want de Schelde lag vol mijnen. Pas eind november slaagde een gevaarlijke ontmijningsoperatie erin om deze doorgang naar Antwerpen terug veilig te maken voor de geallieerde schepen. Nog tot 3 januari 2021 ontdek je alles over dit stuk geschiedenis in de expo ‘Operatie Noordzee 1944-45’ in Zeebrugge.

De tentoonstelling ‘Operatie Noordzee 1944-45’ kadert binnen de nationale campagne ‘Belgium Remembers 44-45’. Deze campagne wordt gecoördineerd door het War Heritage Institute (WHI) en is ter herdenking van 75 jaar Bevrijding van België. De tentoonstelling in Zeebrugge vertelt over de maanden oktober en november 1944 wanneer de Slag om de Schelde wordt gevochten. Bezoekers herbeleven deze historische gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog aan de hand van foto’s, kaarten, videomateriaal en originele objecten.

Unieke blikvangers
Nooit eerder getoonde foto’s geven een beeld van het leven achter de Atlantikwall. Enkele blikvangers van deze tijdelijke tentoonstelling zijn een unieke originele Canadese pantserwagen en het luchtafweerkanon van het Britse oorlogsschip HMS Roberts, beiden uit de collectie van het WHI. ‘Operatie Noordzee 1944-45’ belicht tevens het onderwatererfgoed voor de Kust. Op de bodem van de Noordzee bevinden zich honderden objecten en resten van schepen die 75 jaar geleden deelnamen aan de Slag om de Schelde.

Partners
‘Operatie Noordzee 1944-45’ is een partnership tussen het War Heritage Institute, het Vlaams Instituut van de Zee, Westtoer en Seafront als private partner, met financiële steun van de Nationale Loterij en de Vlaamse Overheid en met medewerking van Stad Brugge en de Provincie West-Vlaanderen.

Praktisch
‘Operatie Noordzee 1944-45’ is dagelijks (10-18u) te bezoeken van 8 juni 2019 tot en met 3 januari 2021.Toegangsprijs: €13,50 per persoon, toegang Seafront inbegrepen. Kinderen, studenten, mindervaliden en 60-plussers genieten van kortingstarieven.

Meer info: www.dekust.be/seafront.

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF