Nieuwe Damse Vaart wandelroute in Damme en Oostkerke

2018-03-26
Pers
Nieuwe Damse Vaart wandelroute in Damme en Oostkerke

Op zaterdag 24 maart 2018 hebben de stad Damme, de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer de Damse Vaart wandelroute officieel ingewandeld.  De route (12 km) start in het historische centrum van Damme en gaat via de stadswallen en de Damse Vaart richting het witte polderdorpje Oostkerke. Het startbord werd onthuld in aanwezigheid van gedeputeerde voor toerisme Franky De Block, burgemeester Joachim Coens en schepen voor toerisme Rik Strubbe.

De Damse Vaart wandelroute is de 59ste provinciale landschapswandelroute van Westtoer in West-Vlaanderen. Ze is de eerste wandelroute die een brochure kreeg in de nieuwe huisstijl van Westtoer. De brochure kwam tot stand dankzij een nauwe samenwerking met Visit Damme die voor de teksten en de prachtige foto’s zorgde. Westtoer investeerde in een degelijke bewegwijzering en in een informatiebord bij de startplaats. ‘Het nieuwe circuit is met zijn mooie wandelverbindingen voor 75 % autovrij en vormt naast het wandelnetwerk Zwin een belangrijke troef voor de Zwinregio’, aldus Franky De Block.

Bezienswaardigheden
De Damse Vaart wandelroute laat je kennismaken met het weidse polderlandschap tussen Damme en Oostkerke. Bomenrijen, oude dijken en kaarsrechte kanalen zoals de Damse Vaart brengen je van het historische centrum van Damme naar het pittoreske Oostkerke en terug. De Sifon, het kasteel en de dorpsmolen van Oostkerke, het Verbrand Fort, het natuurreservaat Romboutswerve en De Stadswallen zijn maar enkele van de bezienswaardigheden die langs deze route te zien zijn.

Oostkerke
Oostkerke is één van de oudste kernen van de stad Damme van waaruit Lapscheure, Moerkerke, Westkapelle, … zouden ‘gesticht’ zijn. Oostkerke is met zijn wit geschilderde geveltjes één van de mooiste dorpen van Vlaanderen en kon als blikvanger dan ook niet ontbreken op deze wandelroute.

Twee startplaatsen
De Damse Vaart wandelroute kan gewandeld worden vanuit twee locaties. De hoofdstartplaats bevindt zich aan het infokantoor van Visit Damme op het marktplein van Damme. De tweede startplaats bevindt zich op randparking Damme-Oost waar ook het startbord van deze wandelroute staat.

Partners
De wandelroute is een initiatief van Westtoer apb in samenwerking met de Stad Damme, Natuurpunt Damme, Vlaamse Landmaatschappij en werd gerealiseerd met de steun van de Provincie West-Vlaanderen.

Praktisch
Van de wandelroute wordt een viertalige brochure met kaart uitgegeven. Deze kost € 2,00 en is onder meer beschikbaar op de volgende plaatsen:

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF