Op een drafje rond de paardenstad Waregem

Waregem heeft een onafscheidelijke band met het edelste der dieren. Sinds in 1847 de straten in het centrum werden opengebroken om er wedrennen te organiseren, is het paard het symbool geworden van de Zuid-West-Vlaamse stad. Onze route vertrekt in het centrum van Waregem en zoekt de grenzen van de provincie op in het glooiende landschap tussen de Leie en de Schelde. Rustige fietswegen en veldpaadjes brengen ons terug naar de Leie en zijn kleine en bijzondere natuurgebieden.

Hieronder alvast enkele toppers die je op de route passeert.

De volledige route met alle tips en praktische informatie vind je in het online magazine van juli.

Flanders Field American Cemetery Waregem Amerikaanse militaire begraafplaats
Flanders Field American Cemetery
Leiestreek

Het bekendste stadsgezicht van Waregem is ongetwijfeld de Gaverbeekhippodroom. De paardenrenbaan werd in 1858 aangelegd en is vooral bekend om zijn hindernissenparcours met de sprong over de Gaverbeek. Ook Sport Vlaanderen heeft hier sinds de jaren ’70 voet aan de grond. We fietsen langs de stallen met eigenaarspaarden en zijn toeschouwer van enkele oefensessies voor jockeys.

Ook rond Waregem bloeien de poppies, de klaprozen, in de velden. Het Flanders Field American Cemetery is de enige Amerikaanse begraafplaats van de Eerste Wereldoorlog in België. In totaal sneuvelden 1200 Amerikanen op Belgisch grondgebied.

De Gaverbeekse Meersen zijn natte weiden rond de Gaverbeek die de grens tussen West- en Oost-Vlaanderen markeren. Nabij het waterzuiveringsstation aan het fietspad langs de spoorweg zie je het kleine natuurgebied goed liggen. De oude spoorweg naar Ingelmunster trekt er dwars doorheen. Hij doet nu dienst als wandelpad.

Verder komen we weer in het centrum van Waregem. We passeren onder andere park Baron Casier, een groene oase met leuk speelplein en een bistro in de stad. Het neoclassicistische kasteel midden het park werd halfweg negentiende eeuw opgetrokken door Felix Deruyck, een van de grondleggers van de paardenrennen in Waregem.

Park Baron Casier Waregem
Park Baron Casier
Leiestreek
HippoWar Waregem Gaverbeek hippodroom wereldoorlog paard
HIPPO.WAR
Leiestreek

Waar je ook zeker even halt moet houden

Aan de andere kant van de hippodroom bevindt zich HIPPO.WAR. In dit gratis toegankelijke bezoekerscentrum wordt de rol van het paard in de Eerste Wereldoorlog uitvoerig belicht. Het indrukwekkende beeld van een stervend paard staart je aan bij het binnenkomen. Bijna acht miljoen paarden deelden dit lot tijdens die gruwelijke oorlogsjaren.

Lederfabriek Altan: Op deze op het eerste zicht anonieme plaats is al sinds 1860 een lederfabriek actief. Johans grootvader nam in 1945 de toen leegstaande fabriek over.

 

Lekkere adresjes in de buurt

Restaurant Improviste: Chef-kok David Selen neemt je bij elk bezoek mee op een culinaire trip. Hij zweert bij bistronomie, gastronomie gestoeld op een bistroleest. De kaart wordt per seizoen aangepast. Selen is ambassadeur van Het Lekkere Westen.

Fikabar: Hippe koffiebar met Scandinavische look vlakbij de Leie. Je vindt er dagelijks vers gebak en je kan er ook terecht voor een heerlijk ontbijt of gezonde lunch. Je vindt er niet-alledaagse
streekbieren van brouwers uit de streek. In de zomer kan je genieten op het terras.

Improviste by David Selen restaurant Waregem
Improviste
Leiestreek
Logeren
Leiestreek

Weekendje weg in de Leiestreek

Paarden, shopping, kunst, varen, wielrennen… In Waregem beleef je het allemaal. De vierde grootste stad van West-Vlaanderen leent zich perfect voor een weekendje weg. Slapen kan je in:

Meer logiestips in de leiestreek

Deze route verscheen in het magazine van juli. Bekijk hier het volledige magazine.

Andere routes van deze editie