Op KOERS rond wielerstad Roeselare

Roeselare bewijst al jaren het centrum van de fietsbeleving te zijn. Groene assen verbinden het centrum met de rand. De heropening van KOERS. Museum van de Wielersport moet de kers op de taart zijn. Van hieruit kan je het centrum van West-Vlaanderen uitgebreid verkennen. Deze prachtige route brengt ons langs wielererfgoed, mooie natuurdomeinen, verschillende musea en heel wat lekkere adresjes waar je op het terras kan genieten van een zonovergoten nazomer.

Hieronder alvast enkele toppers die je op de route passeert.

De volledige route met alle tips en praktische informatie vind je in het online magazine van september.

Roeselare Markt
Roeselare markt
Leiestreek

KOERS. Het Museum van de Wielersport opent zondag 9 september, Open Monumentendag. Het vroegere Wielermuseum in de voormalige brandweerkazerne kreeg een grondige make-over. Niet alleen het gebouw, ook de scenografie werd aangepakt. De tentoonstelling is thematisch opgebouwd. In de kelder is een doucheruimte voorzien, er zijn oplaadpunten, een afspuitstand voor fietsen, je kan je materiaal en fietsen veilig opbergen en in het KOERS-café wordt grootmoeders keuken geserveerd.

Het fietsnetwerk verkent de binnenstad tot in de kleinste hoekjes. Het is dinsdag, dus marktdag. Het zet de titel van Winkelstad nog extra in de verf. Roeselare voert een fietsvriendelijk beleid en dat vertaalt zich in een groot aantal fietsstraten.

Het bekendste exportproduct van Roeselare is het Vlaams roodbruine bier Rodenbach, erkend als streekproduct. De brouwerij dateert van de 19e eeuw. Tijdens een bezoek ogen de tientallen rechtopstaande foeders indrukwekkend.

Het geboortehuis van Monseré in de Aardappelhoek markeert het einde van de stad en het begin van het platteland. De familie had ooit plannen om van dit huis een museum te maken over de jonge wielergod, maar die plannen werden opgeborgen.

Belgisch kampioen Yves Lampaert uit Ingelmunster traint graag in de Leiestreek omwille van de vele afwisseling in het landschap. Dat illustreert ook deze route. We bevinden ons nu in de vlakke streek rond het Kanaal Roeselare – Leie, ter hoogte van Izegem.

Brouwerij Rodenbach
Brouwerij Rodenbach
Leiestreek
Wielerpiste Rumbeke
Broeltoren Noord
Leiestreek

Waar je ook zeker even halt moet houden

Aan knooppunt 83 volgen we 300 meter richting knooppunt 68 naar het Bierkasteel waar Brouwerij Van Honsebrouck Kasteelbier en Filou brouwt. Je kan er driemaal daags inpikken op rondleidingen, behalve op zondag en maandag.

De volgende parel op onze route is Eperon d’Or. In dit art – decogebouw huisde in de vorige eeuw de schoenenleverancier van het Belgisch koningshuis. Nu doet het gebouw dienst als museum.

In Rumbeke, deelgemeente van Roeselare, komen we langs de wielerpiste Defraeye – Sercu.

Lekkere adresjes in de buurt

De open keuken en het haardvuur geven een warme uitstraling aan het interieur van Brasserie Bierkasteel. Hier wordt elk gerecht gelinkt aan een van de bieren van Brouwerij Van Honsebrouck. Achter de bar kan je niet naast de muur met 29 tapkranen kijken. Geen honger, maar toch zin in een degustatie? Loop dan even langs de bruine kroeg Michelle’s Pub in het Bierkasteel.

Het begon ooit met een zaal voor bolletra, maar ondertussen is Grill De Barriere alom gekend in de ruime regio. Hier kan je de smakelijkste vleesgerechten – klaargemaakt op de vleesgrill – proeven. De bolletra kan je afhuren en voor de kinderen zijn er zowel buiten als binnen heel wat speelmogelijkheden.

Bierkasteel brasserie Brouwerij Van Honsebrouck Izegem Emelgem
Brasserie Bierkasteel
Leiestreek
Logeren
Leiestreek

Weekendje weg in de Leiestreek

Roeselare bevindt zich in het hart van West-Vlaanderen. Het is de ideale uitvalsbasis om de regio te verkennen. De stad zelf heeft ook heel wat te bieden. Het is de winkelstad bij uitstek, gezinsvriendelijk en ook honden worden er in de watten gelegd. Slapen kan je in:

Meer logiestips in de leiestreek

Deze route verscheen in het magazine van september. Bekijk hier het volledige magazine.

Andere routes van deze editie