Puur genieten in de West-Vlaamse Leievallei

Fiets door de groengebieden in de buurt van Kortrijk

Rond Kortrijk schieten nieuwe groengebieden als paddenstoelen uit de grond. Het maakt een fietstocht door de Leievallei des te aantrekkelijker en vooral elke keer weer verrassend. De verlaagde Leieboorden aan de Broeltorens in Kortrijk zijn een toffe afstapplek om er te genieten van het water. In deze vruchtbare landbouwregio zijn verschillende hoeveproducenten aan de slag.

Hieronder alvast enkele toppers die je op de route passeert.

De volledige route met alle tips en praktische informatie vind je in het magazine van de Korte Keten.

freezebeeze
De Freezebeeze
Leiestreek

De fietstocht start aan hoeve De Freezebeeze in Zwevegem. Je kan er terecht voor seizoensgebonden groenten en fruit zoals aardbeien, frambozen, rode bessen en bramen. Je kan er ook een hoevepicknick eten die je op voorhand bestelt op www.hoevepicknick.be.

In Heule passeren we de hoevewinkel ‘Heerlijkheid van Heule’, een ecologische hoeve waar ook vaak workshops en buurtactiviteiten plaats vinden. De historische hoeve is beschermd als dorpsgezicht. Het loont om tijdens de openingsuren eens de lange oprijlaan op te fietsen.

De molen iets verderop is de enige nog bestaande vlaszwingelmolen van Europa. Met het zwingelen werden stukjes houten pijp van de vezels verwijderd zonder daarbij de vlasvezels te beschadigen. De 19e -eeuwse Preetjes Molen is enkel te bezoeken op afspraak.

Preetjesmolen
Preetjesmolen
Leiestreek
Buda eiland Kortrijk
Budabeach
Leiestreek

Waar je ook zeker even halt moet houden

  • Het Preshoekbos is een jong aangelegd bos in Lauwe (Menen) en Marke (Kortrijk). Het is op zichzelf een volwaardig wandelgebied en vormt een landschappelijk geheel met de zuidelijke flank van de Leievallei tussen Menen en Kortrijk. 
  • In het centrum van Kortrijk ligt Texture, het museum van het Vlas en de Leiestreek. Het museum vertelt het boeiende verhaal van de vlas- en linnennijverheid in de streek, van het gedurfd ondernemerschap met vallen en weer opstaan.
  • In de zomer kan je op het Buda-eiland volop genieten van het strand en van de gezellige ambiance die er altijd heerst. Dat zomergevoel wordt nu ook doorgezet aan de verlaagde Leieboorden ter hoogte van de Broeltorens, het meest iconische beeld van de stad.

Lekkere adresjes in de buurt

  • De Abdijpoort: verfijnd klooster- en adbijmenu in een rustiek kader vlakbij de Leie
  • Taverne Bijenhof is een kindvriendelijk restaurant met grote speeltuin aan de Leieboorden
  • El Dorado Koffiebar heeft een prachtig zomerterras in het oude stationsgebouw van Zwevegem. Je vindt er een ruim aanbod aan koffie, thee, streekbieren, smoothies, wijn en lekkere taarten.
El Dorado koffiebar Zwevegem
El Dorado Koffiebar
Leiestreek
Leiestreek

Weekendje weg in de Leiestreek

Weekendje weg in de Leiestreek rond Kortrijk. Hier kan je slapen:

Meer logiestips in de leiestreek

Deze route verscheen in het magazine van de Week van de Korte Keten.
Bekijk hier het volledige magazine.

Andere routes van deze editie

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF