Vlammen in de Leiestreek

De Cyclo Cats uit Ieper hebben er duidelijk zin in. Hun vrolijke lach bereikt de hoogste verdieping van KOERS. Museum van de Wielersport in Roeselare. De ploeg vrouwelijke wielertoeristen lokt kijkers, ook onderweg. ‘Eyes on the road’ staat op hun wieleroutfits geborduurd. En dat is nodig, want de kiezelsteentjes op de groene assen eisen alle aandacht op. “Leuk dat we ook weer enkele nieuwe plekken hebben ontdekt”, klinkt het goedgemutst.

Je hoeft geen getrainde wielertoerist te zijn om deze route te fietsen. De 72,5 km lange tocht is perfect doenbaar voor elektrische fietsers. 

(Tekst en foto's: Marijn Follebout)

Nele Desomer (36) uit Ieper richtte de Cyclo Cats in 2014 op. “Ik fietste altijd mee met mannen, maar miste het ‘vrouwen-onder-elkaar’ – gevoel. Na een oproep in de krant wist ik al gauw enkele enthousiastelingen samen te krijgen.” De groep trekt er elke zondagvoormiddag op uit. “Ik fiets om even tijd te hebben voor mezelf”, verklapt Romina (33). Emmy (39) knikt: “Het gezinsleven eist tijdens de week alle aandacht. Dankzij de fiets kunnen we even de pauzeknop indrukken. Het is pure me-time en dat in fantastisch gezelschap.”

koers museum wielersport roeselare
KOERS. Museum van de Wielersport

Truitje van Jolien D’Hoore

We starten onze fietsnamiddag in KOERS. Museum van de Wielersport in hartje Roeselare. “Magnifiek hoe ze het authentieke karakter van het brandweerarsenaal zo goed weten te bewaren”, zegt Goele (25). Haar vriendin Sien (29) tikt haar aan. “Mijn schoonbroer was de architect.” Op het gelijkvloers loopt een tentoonstelling over de ‘Wolfpack’ van het Quick-Step team. De bovenste verdieping is thematisch ingedeeld en toont de koers in al zijn facetten. Bij het zien van de vele valpartijen in de filmzaal draaien vele blikken weg. De uitgebreide collectie truitjes, trofeeën en fietsen van wielerhelden trekken de aandacht. In de zaal waar je zelf kan poseren op een podium worden de sportieve vrouwen plots een bende uitgelaten meisjes. Emmy is zeker. “De volgende keer breng ik de kinderen mee. Het is een prachtig museum.”

Duim omhoog voor platteland

“We hebben nog nooit door een begraafplaats gefietst”, klinkt het verwonderd als we de groene long in het centrum van Roeselare inslaan. Dwars door de oude stedelijke begraafplaats met zijn prachtige grafkapellen loopt een wandel- en fietspad. Paaltjes en kiezelsteentjes zijn de vijanden van wielertoeristen. Twee elementen die beeldbepalend zijn voor de Stroroute en de Kezelbergroute. “Als wielertoerist proberen we die zoveel mogelijk te vermijden”, laat Lore (30) weten. Beide groene assen zijn voormalige spoorbeddingen die tijdens de Eerste Wereldoorlog een groot strategisch nut hadden voor de Duitsers. Vanaf de jaren ’50 verloren deze spoorlijnen hun belang. Nu worden ze druk bereden door fietsers.

Eens we het landelijke Wevelgem opzoeken, gaat het tempo merkbaar naar omhoog. De plattelandsbaantjes zijn de geliefde biotoop van de Cyclo Cats. De Grote Macht is een echte landmark in Moorsele. Deze witte molen werd in 1817 gebouwd en was toen de grootste molen van West-Vlaanderen. Oorspronkelijk was het een oliemolen, een typische industrie in de regio in die tijd en een die veel geld in het laatje bracht.

‘Kort – Rechts!’ Het is opvallend hoeveel aanwijzingen ze elkaar toeschreeuwen. In dit damespeloton wordt niets aan het toeval overgelaten. Elk putje wordt geregistreerd en doorgegeven. Als een auto nadert, geven ze die hoffelijk voorrang.

Molen De Grote Macht in Moorsele

Ideetje met de kinderen

In Provinciedomein Bergelen in Gullegem is het tijd om wat krachten op te doen. “Dit is een plek om te onthouden”, meent Emmy. “We gaan graag wandelen met de kinderen. De twee speelpleinen in dit domein zullen hen zeker over de streek trekken om mee te gaan.” Inge (46) pikt in: “En in de brasserie kunnen we nadien nog een ijsje eten.”

Linda (54) is de ouderdomsdeken van de groep. Ze geniet zichtbaar van de tocht tussen Gullegem en Izegem. “Ik heb het niet zo begrepen op de vele paaltjes in de stedelijke centra”, vertelt de sportievelinge terwijl we in Lendelede een lichte heuvelrug beklimmen. De chique witte villa’s in het bosrijke deel van Sint-Eloois-Winkel worden gretig becommentarieerd door de groep.

De doortocht in Izegem is voor wielertoeristen niet eenvoudig. Meermaals moet uit de klikpedalen gestapt worden. Nochtans is de passage langs provinciedomein Wallemote – Wolvenhof en het schoenen- en borstelmuseum Eperon d’Or zeker de moeite waard, meent de groep. Op de bovenste verdieping van Eperon d’Or vind je ook een gratis toegankelijk streekbezoekerscentrum.

Fietssnelweg langs het spoor

Na Izegem en het ommetje langs de groentenserres van Ardooie begint volgens Gudrun (36) het mooiste stuk van de route. “Het extra lusje via Beveren vond ik zalig. We konden er vlotjes door fietsen langs veilige wegen. De klap op de vuurpijl was het stukje fietssnelweg langs de sporen in Roeselare.” Velen zijn het met haar eens. “Zo zouden er meer moeten zijn in West-Vlaanderen”, vindt Inge.

Bij aankomst in het KOERSkaffee bestellen alle dames een chocomelk. “Ideaal om te recupereren” klinkt het in koor.

Lekkere stop onderweg

Bierkasteel 

(afwijken tussen knooppunten 83 en 57)

In het Bierkasteel, het moderne bezoekerscentrum van Brouwerij Van Honsebrouck, worden alle bieren van de brouwerij geschonken in de bruine kroeg Michelle’s Pub. Je geniet er ook van biercocktails en kleine snacks. Bij mooi weer staat een terras uit. Je kan je bezoek combineren met een rondleiding door de brouwerij.
 

Bierkasteel Brouwerij Van Honsebrouck Izegem Emelgem bier pub
Bierkasteel
brouwerij oude maalderij izegem bier estaminet
Brouwerij D'oude Maalderij

Lekkere stop onderweg

D’Oude Maalderij

(afwijken tussen knooppunten 24 en 78)

Geef je ogen de kost in de degustatieruimte van deze artisanale brouwerij. D’Oude Maalderij werd niet voor niets al twee jaar op rij verkozen tot beste brouwerijcafé van België door een toonaangevende bierwebsite. Met The Mash krijgt het café er vanaf mei 2019 nog een restaurant met Vlaamse keuken bij.

Ambassadeur Sharon Ramboer van KOERSkaffee aan het woord

Vlaamse kermissfeer creëren

Achteraan KOERS. Museum van de Wielersport ligt het KOERSkaffee. In deze open ruimte geniet je van streekbieren en lekkere gerechten. Bij mooi weer staat het terras uit. Hoewel KOERS nog niet lang open is, loopt het storm voor het KOERSkaffee.

Zaakvoerster Sharon Ramboer is zelf verrast. “Het doet me deugd dat veel mensen regelmatig terug komen. We verwelkomen ook heel veel fietsers. KOERS is echt een hub aan het worden van het fietstoerisme in de streek en daar willen wij ons steentje toe bijdragen”, klinkt het. “Dat is ook de reden waarom we onze kaart zo creatief hebben opgebouwd. Ze draagt echt een fietsstempel, van proloogdrankjes tot pasta met bruine suiker, en dat waarderen onze klanten.”

Regelmatig vinden in en rond het KOERSkaffee ook events plaats. “Het is van meet af aan onze bedoeling geweest de Vlaamse kermissfeer er in te houden.”

Polenplein 15, Roeselare. Gesloten op maandag. Info: www.koersmuseum.be


Download hier de handige routekaart

Nog meer fietstips