Stappen door de betoverende IJzerbroeken

Het wandelnetwerk IJzervallei ligt diep in de Westhoek. Er hangt een geheimzinnig sfeertje rond de IJzerbroeken, de overstroombare gras- en hooilanden langs de IJzer. Ligt het aan de stilte? De kromme bomen langs het water? Of zijn het de eeuwen geschiedenis die aan onze komst voorafgegaan zijn? Onze wandeling brengt rust, in het hoofd en het hart. Neem je tijd de IJzerbroeken te bewonderen vanop de houten bruggen die de oevers van de IJzer verbinden.

Hieronder alvast enkele toppers die je op de route passeert.

De volledige route met alle tips en praktische informatie vind je in het online magazine van oktober.

De IJzer
IJzer
Westhoek

Het infopunt waar we onze knooppuntenwandeling starten, is meteen ook een prachtige picknickplek. Een blauwe reiger kleurt de oever. Op de banken heb je een mooi uitzicht op de IJzervallei, een constante tijdens deze tocht. We stappen door een bont lappendeken van weilanden en akkers. De najaarszon is van de partij. We passeren eeuwenoude stevige boerderijen met dikke muren op weg naar het centrum van Beveren. Op oude wegwijzers staat het aantal nog af te leggen hectometers af te lezen. Enkele kanovaarders genieten er nog van de prachtige natuur aan weerszijden van de meanderende stroom.

De Kallebrug brengt ons naar de rechteroever. Op de brug heb je een mooi uitzicht op de regio. De tweede lus van dit wandelavontuur brengt ons via trage wegen dwars door weiden naar smokkelaarsdorp Haringe.

De wandeling door de vallei van de Heidebeek vormt wat ons betreft het avontuurlijk hoogtepunt van de tocht. Superlatieven tekort om dit prachtige pad door de weiden langs het water te beschrijven. Zet je even neer op het bankje midden de voetgangersbrug over de IJzer. Sla de omgevingsgeluiden in je op. Wedden dat je met opgeladen batterijen huiswaarts keert?

fietsnetwerk fietsbrug
Kallebrug
Westhoek
De Zonnegloed, Vleteren
Zonnegloed
Westhoek

Waar je ook zeker even halt moet houden

Op de hoek van het centrale Sint-Brigidaplein bevindt zich sinds anderhalf jaar het Dorpspunt. Hier kunnen inwoners en passanten tijdens de week terecht voor een drankje, een babbel, om de krant te lezen en lokale waren in te slaan. Het Dorpspunt wordt uitgebaat door personen met een verstandelijke handicap die ondersteund worden vanuit De Lovie vzw.

Dierenpark De Zonnegloed in Oostvleteren vangt al jaren verwaarloosde wilde dieren op. Het park groeide jaar na jaar aan en is nu een van de toppers voor gezinsuitstappen in de regio.

Lekkere adresjes in de buurt

't Hof van Commerce: Overvloedig breughelbuffet met groenten, fruit, sausjes en vlees. Werkelijk alles van het varken, van aan de neus tot aan de staart zit in het buffet verwerkt. Alles wordt in huis bereid. Het buffet wordt uitgestald in een authentieke beenhouwerij. Het interieur van deze 160 jaar oude herberg naast de Stavelebrug laat niets aan de verbeelding over.

De ideale stopplaats tijdens je verkenning van de IJzervallei is 't Geheim Spoor. Het praatcafé met zijn unieke ronde toog ligt in het centrum van Beveren-aan-de-IJzer en is uitgegroeid tot een toeristisch infopunt voor wandelaars, fietsers en motorliefhebbers. Je kan er genieten van verschillende streekbieren en de huisgemaakte picon.

't Hof van Commerce - Alveringem - Iris - Westhoek
't Hof van Commerce
Westhoek
Logeren in Ieper
Westhoek

Weekendje weg in de Westhoek

De IJzer stroomt traag langs de pittoreske Westhoekdorpjes. Het ritme van de natuur en de mensen die er wonen, wordt bepaald door de rust die er heerst. Een speld hoor je hier al van kilometers ver vallen. In deze stille Westhoek kom je echt tot rust. En er valt van alles te beleven. Slapen kan je in:

Meer logiestips in de westhoek

Deze route verscheen in het magazine van oktober. Bekijk hier het volledige magazine.

Andere routes van deze editie