Stappen door woeste gronden en vorte bossen

Het Bulskampveld was ooit een uitgestrekt heidegebied. Door massale ontginningen maakten de woeste gronden in de negentiende eeuw plaats voor bossen en landbouwgrond. Nu is het gebied herenigd als landschapspark en het bosrijkste gebied van West- en Oost-Vlaanderen. Hier en daar werd nog een plukje heide behouden. We stappen vanuit het beschermde straatdorpje Doomkerke via plattelandswegen naar groengebieden als Gulke Putten, Hooggoedbos en de Vorte Bossen.

Hieronder alvast enkele toppers die je op de route passeert.

De volledige route met alle tips en praktische informatie vind je in het online magazine van oktober.

Gemeentepark Disveld
Brugse Ommeland

Het straatdorp Doomkerke ligt er lief en verlaten bij. Net achter de kerk ligt een aangenaam speelpark. Gemeentepark Disveld is uitgerust met picknickbanken, natuurlijke speelelementen voor de kinderen en een openbare barbecue. We verlaten Doomkerke en cirkelen om de gemeente heen naar natuurreservaat Gulke Putten. Gallowayrunderen grazen vredig in de bossen. In dit gebied lagen visvijvers die de stadsbewoners van zoetwatervis moesten voorzien. De putten werden gedempt en maakten plaats voor heide en bossen.

Waar we terug op verharde grond komen, passeren we de beschermde zendmasten van Belradio. Tijdens de Tweede Wereldoorlog botsten Duitse bommenwerpers tegen de masten. De huidige antennes zijn minder hoog. Defensie coördineert van hieruit de communicatie met alle Belgische marineschepen waar ook ter wereld. Vlakbij ligt het Sint-Pietersveld, een van de weinig bewaarde heidegronden in de regio.

De Vorte Bossen bevinden zich aan de rand van het vroegere heidegebied van Bulskampveld. Tot eind 18e eeuw vormden ze een bosgordel rond het veld. Mooie dreven leiden wandelaars dieper het gevarieerde bos in. Je hebt er enerzijds een droog deel op arme zandgronden en anderzijds lager gelegen valleibossen waar tijdens de lente veel bloemen bloeien. De naam wordt afgeleid van de rottende bodembedekking.

De Vorte Bossen
Vorte bossen
Brugse Ommeland
De Zande
De Zande
Brugse Ommeland

Waar je ook zeker even halt moet houden

Aan het kruispunt met de Bruggesteenweg maakt de knooppuntenroute een ommetje langs het kerkhof van de Ecole de Réforme de Ruyslede, nu de gesloten instelling De Zande genoemd. De begraafplaats dateert van 1854. Binnenkort wordt deze plek een natuurbegraafplaats. Asurnen en graven worden zonder opsmuk van kruisjes of naamplaatjes ingegraven.

In het Hooggoedbos heerst de stilte. Een bonte specht laat zich horen, maar niet zien. Halverwege het bospad genieten we van onze picknick.

Lekkere adresjes in de buurt

Gezelligheid troef in Brasserie De Radio met zijn authentieke interieur. De brasserie staat garant voor stevige gerechten. Kinderen leven zich uit in de ruime binnenspeelhoek of in de speeltuin. Er is ook een aparte kinderkaart beschikbaar en voor de jongsten zijn er speciaal op maat gemaakte kinderstoelen.

Café New York kleurde mee de geschiedenis van het nog jonge Doomkerke. Sinds 1864 huist hier onafgebroken een dorpscafé en het is nog steeds in dezelfde familiehanden. Het interieur herinnert aan de tijd dat hier honderden Doomkerkenaren een ticket kochten richting Amerika en Canada.

De Radio
Brugse Ommeland
Logeren in de Westhoek
Brugse Ommeland

Weekendje weg in het Landschapspark Bulskampveld

Het historische heidegebied tussen Brugge en Gent is een goed bewaard geheim. Midden de uitgestrekte bossen vind je prachtige kastelen, verrassende natuur en vooral veel wandelmogelijkheden. Het veelzijdige Landschapspark Bulskampveld strekt zich uit tussen Aalter, Beernem, Oostkamp, Wingene en Ruiselede. Slapen kan je in:

Meer logiestips in het Brugse Ommeland

Deze route verscheen in het magazine van oktober. Bekijk hier het volledige magazine.

Andere routes van deze editie