Terrasjesroute in de Leiestreek

Boven op Tiegemberg knijpen we de remmen toe. Aan onze voeten strekt zich het veelzijdige landschap van de Leiestreek uit. We genieten van pure artisanale bieren, ontdekken de wereld van het vlas en piepen binnen in het woonhuis van Stijn Streuvels.

Vandaag fietsen we door het landschap tussen Leie en Schelde met twee koppels: Stefan Coghe (54) en Tine Decuypere (52) uit Hooglede en Frederik Coghe (42) en Greet Vergote (43) uit Izegem. De broers Stefan en Frederik zijn beide officier in het leger. Stefan werkt in de kazerne van Ieper en staat op een jaar van zijn pensioen. “Dan ga ik met de fiets op ontdekking door het hele land”, glundert hij. Frederik is ingenieur en geeft les aan de Koninklijke Militaire School in Brussel. Tine houdt een sabbat en Greet werkt als leerkracht in de BLO-school De Zon in Ingelmunster.

(Tekst en foto's: Marijn Follebout)

Centrum van de vlashandel

Het viertal bekent weinig te weten over vlas. Het bezoek aan Texture in Kortrijk opent de ogen. We krijgen choco te proeven, deppen brood in lijnzaadolie en testen een koersfiets op rollen. Allemaal toepassingen van vlas. Het gebouw op de linkeroever van de Leie oogt indrukwekkend. Dit was oorspronkelijk een stapelhuis, in 1912 gebouwd door de Britse Linen Thread Company.

Vlas uit de Leiestreek stond hoog aangeschreven en werd massaal verhandeld binnen Europa. Kortrijk was tot in de jaren ’50 de spil van deze handel. Het veelzijdig museum belicht alle facetten van de vlasindustrie en zoomt ook in op de geschiedenis van de Gouden Rivier. De Leie dankt zijn bijnaam aan het roten van het vlas in de rivier, een sterk vervuilende activiteit die begin jaren ’40 door de Duitse bezetter werd verboden. “Een verfrissend bezoek”, vindt Tine. “Je leert enerzijds iets bij en tegelijk ontdek je ook een nieuw soort erfgoed waar ik geen idee van had dat het bestond.”

Verfrissend groen in De Gavers

We starten onze fietstocht rustig langs de rechteroever van de Leie. Voor Frederik en Greet is het de eerste keer op een e-bike. Onze fietsen stonden klaar aan Texture, netjes op tijd geleverd door Mobiel. Ze laveren behendig door het stadsgewoel van Harelbeke. In provinciedomein De Gavers gaat het tempo naar omlaag om de voetgangers niet te storen. De schaduw van de bomen voelt goed op deze warme dag.

Frederik en Greet kennen het domein op hun duimpje. “Ik kwam hier vorige week nog het touwenparcours volgen met mijn zoon”, vertelt Frederik. Op het meer zien we kleine zeilbootjes en windsurfers genieten van het mooie weer. Tijdens de zomer kan je er ook gratis zwemmen in een bewaakte zwemzone.

Ambachtelijke brouwsels

Onze eerste stop is brouwerij ’t Gaverhopke in het gehucht Nieuwenhove in Waregem. Het terras in het beschermde Goed te Nieuwenhove biedt pure rust. De mannen drinken een Koerseklakske. Tine neemt een Kriek, gemaakt met fruit uit de streek.

Aan de andere kant van autosnelweg E17 lijkt het alsof we in een ander landschap terecht komen. “De variatie is het leuke aan deze route”, zegt Frederik. “Eerst reden we langs het water en door stadskernen. Nu zitten we midden het groen van het platteland en straks rijden we ook nog eens de heuvels in. En dat allemaal op een boogscheut van elkaar.” Net voor Tiegemberg fietsen we langs de Sterhoek hoeve, waar het terras uit staat. “Hier kom ik zeker terug met de kinderen. Ik ben gigantische fan van hoeve-ijs”, laat Greet enthousiast weten.

Inspiratie voor Stijn Streuvels

Op Tiegemberg wil Stefan een selfie van de groep met de Witte Bergmolen op de achtergrond. Op deze glooiende weiden werd begin jaren ’40 de klassieker ‘De Vlaschaard’ van Stijn Streuvels door een Duitse studio verfilmd. De uitkijktoren bovenop de heuvel is niet toegankelijk. Die werd tegelijk met het Sint-Arnolduspark gebouwd begin 20e eeuw om religieuze toeristen aan te trekken. In de Eerste Wereldoorlog werd de toren gebruikt als uitkijkpost door de Duitsers. Vanaf mei kan je een hoevepicknick bestellen en deze oppikken in de picknickkast van het Sint-Arnolduspark.

Een onverhard pad leidt naar ’t Lijsternest, de woonplaats van de gevierde auteur. Enkele jaren geleden werden het woonhuis en de tuin teruggebracht in de staat toen Streuvels er met zijn gezin woonde. Vanuit het grote raam in zijn werkkamer kijk je uit op Tiegemberg. Het landschap inspireerde hem dagelijks in zijn vele literaire werken. Dit uitzicht was het laatste wat de man zag toen hij op 98-jarige leeftijd aan zijn schrijftafel stierf. Met een iPad ontdek je de hele site. “Ik volg het kinderparcours Prutske”, zegt Greet. “Een interessant bezoek om hier ook eens met mijn klas te komen.”

Verlaagde Leieboorden

Het Guldensporenpad, een oude spoorwegbedding die nu dienst doet als fietssnelweg, brengt ons vanuit Zwevegem in een mum van tijd terug naar het centrum van Kortrijk. “Heel tof om de stad via dit rustig fietsbaantje binnen te rijden”, zegt Stefan.

De knooppuntroute doet alle bezienswaardigheden van de historische binnenstad aan. Aan de verlaagde Leieboorden ter hoogte van de iconische Broeltorens trekken de vier grote ogen. “Ik herinner me deze plaats als een grauwe plek. Prachtig wat ze er mee hebben gedaan.”

We blazen uit op een bankje voor Texture. “Zalig!”, klinkt het voldaan. “En de route maakt zijn naam helemaal waar. Terrasjes genoeg onderweg! Ik heb ze allemaal genoteerd”, zegt Greet. “Als we met het gezin iets te vieren hebben, vind ik het leuk zo’n verborgen adresjes te ontdekken.”

Kaffee Damast

Dit gezellig café en restaurant met ruim zonneterras bevindt zich net naast Texture, Museum over Leie en vlas. In het café of buiten op het terras vinden regelmatig jazzoptredens plaats. Zaakvoerster Cindy Monnens wil met Kaffee Damast een belevingsplek zijn voor jong en oud.

 

“In de zomer hebben we van ’s morgens tot ’s avonds zon en geen wind. Het is de perfecte ligging.”

Noordstraat 28a, Kortrijk. Gesloten op maandag. Info: www.kaffeedamast.be

Brouwerij ’t Gaverhopke

In de beschermde hoeve Goed te Nieuwenhove brouwen Gudrun Vandoorne en Bruno Delrue de heerlijkste artisanale bieren. Brouwerij 't Gaverhopke werkt uitsluitend met Belgische producten. Binnen de versterkte hoeve staat een ruim zonneterras. Rondom vind je kleine hoevedieren en voor de kinderen is er een speelplein en springkasteel. Je kan er ook genieten van een lekkere brasseriekaart.

Platanendreef 16, Waregem. Gesloten op maandag en dinsdag. Info: www.tgaverhopke.be

Koffiebar El Dorado

Koffiebar El Dorado bevindt zich in het oude stationsgebouw van Zwevegem. Het terras bestaat uit een losse verzameling tafels en stoelen in het gras, wat altijd voor een leuke sfeer zorgt. Ligt het aan de lekkere koffie, smoothies of hun overheerlijke taarten? Je vindt er ook een selectie streekbieren.

Otegemstraat 148b, Zwevegem. Gesloten op maandag en dinsdag. Info: www.facebook.com/eldoradokoffie

Ambassadeur aan het woord: Cindy Monnens

"Cindy Monnens van Kaffee Damast: “Een bezoek aan Kaffee Damast moet een belevenis zijn

De enthousiaste zaakvoerster van Kaffee Damast is overal tegelijk. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk. Een jazzband werkt een soundcheck af voor hun optreden straks op het terras. Enkelingen genieten nog van een uitgebreid ontbijt, terwijl anderen schoorvoetend hun eerste aperitief bestellen. Het is dankzij die unieke mix dat Cindy Monnens vorig jaar de prijs voor beste toeristisch ondernemer van de Leiestreek in ontvangst mocht nemen. “Ik word er nog altijd een beetje stil van”, bekent ze. “Dat wil niet zeggen dat we nu op onze lauweren rusten. Een bezoek aan Kaffee Damast moet een belevenis zijn voor jong en oud. Ook onze kaart garandeert voor elk wat wils.”

cindy_monnens

Elke derde zondag van de maand vinden er jamsessies plaats. “Heel tof om dan eens de sfeer te komen opsnuiven! Maar ook op andere momenten kan je hier spontaan genieten van een jazzoptreden. Ik krijg regelmatig demo’s opgestuurd.” Kaffee Damast is eigenlijk het museumcafé van Texture. “Ik hou van de synergie tussen ons beiden. Wij ontvangen bezoekers van het museum en omgekeerd raken onze klanten ook geïntrigeerd door het museum. We ontvangen ook veel wandelaars en fietsers die hier tijdens hun verkenning van de Leie een stop houden.”
 

download hier de handige kaart van deze route

Nog meer fiets- en wandeltips