Triënnale Brugge, kunstparcours door de stad

De Triënnale Brugge 2018 doorbreekt de Gouden Driehoek en laat je de stad anders beleven. De meeste werken bevinden zich op de reien wat nauw aansluit bij het thema ‘Liquid City/Vloeibare stad’. De architecten/kunstenaars leggen een link met de leefbaarheid in de stad en onderzoeken hoe die er kan uitzien in de toekomst. Verschillende installaties gaan op zoek naar de stilte of proberen onderlinge contacten tussen bezoekers te bevorderen. Net omdat je in het kunstproject plaats neemt of er door stapt, beleef je het des te meer.

Hieronder alvast enkele toppers die je op de route passeert.

De volledige route met alle tips en praktische informatie vind je in het online magazine van augustus.

Triënnale Brugge
Triënnale Brugge
Brugse Ommeland

De vaak dynamische architecturale installaties gaan een confrontatie aan met het decor, de historische binnenstad van werelderfgoedstad Brugge. We starten ons bezoek in de Poortersloge. Tijdens de gouden eeuw van Brugge meerden de handelsschepen hier voor de deur aan. Vreemde goederen, valuta en mensen stroomden zo de stad binnen. Dankzij de Triënnale kunnen we een kijkje nemen in het historische gebouw.

Hét beeld van deze editie is ongetwijfeld de blauwe vinvis uit plastic die vanuit de reien boven het Jan van Eyckplein opduikt. Een duidelijk statement over de plasticsoep in onze wateren. We wandelen langs de Spinolarei en volgen rechts de Verversdijk richting de Burg, het historische hart van Brugge. Wesley Meuris ontwikkelde een UrbanModeL, een paviljoen dat nieuwkomers gastvrij moet ontvangen.

Het mooie aan de Triënnale is dat er ook minder bekende plekjes worden aangedaan. De kunstenaars willen een rustplek creëren in de stad. De ‘brug’ van Jaroslaw Kozakiewicz aan de Vismarkt is er zo één. De brug over de reien bestaande uit metalen en profielen brengt je naar het beeld ‘Niobe’ van Constant Permeke.

We stappen door het Koningin Astridpark naar de Coupure. Op het water drijft een kleurrijke constructie. Alsof er een Bahamabar te water is gelaten, een houten strand in de stad. We zien er mensen zonnen en rusten. Een man schuift voorzichtig zijn voeten in het water. Deze zomer kan je er ook een duik in de reien wagen onder het goedkeurend oog van een redder.

Het Minnebopleintje langs de Sint-Annarei is een onbekend rustplekje in de binnenstad. De Amerikaan John Powers creëerde hier een zwanenhals, een verwijzing naar een scharniermoment in de Brugse geschiedenis.

Triënnale Brugge
Domein Ryckevelde
Brugse Ommeland
Triënnale Brugge
Triënnale Brugge
Brugse Ommeland

Waar je ook zeker even halt moet houden

“Een wandeling op het water”, zo omschrijft het Koreaans architectenbureau hun ‘Floating Island’ in de Potterierei. De Triënnale is meer dan ‘kunst kijken’, je beleeft de installaties pas ten volle als je er zelf ook aan deelneemt. Dit eilandje met zijn hangmatten en ligbanken is er het beste voorbeeld van.

In het Provinciaal Hof op de Brugse Markt is er de tentoonstelling 1914-'18: De slag om de Noordzee. Vanuit het Provinciaal Hof orkestreerde de Duitse keizerlijke marine tijdens WOI de gevreesde duikbotenoorlog. Je kunt er de benauwende sfeer opsnuiven van het leven in een U-boot, of de spanning tijdens de heldhaftige Britse nachtelijke raids op Zeebrugge en Oostende. Je kan de tentoonstelling nog bezoeken tot 31 augustus.

Lekkere adresjes in de buurt

URB EGG-café: In de tuin van de Poortersloge, een stukje tuin dat al jaren niet meer toegankelijk is voor het publiek, werd een gezellige pop-upbar ingericht. Op houten bakken of languit in een ligzetel kan je er genieten van een versterkende koffie, een lekkere cocktail, een verfrissing of een biosapje.

Café Vlissinghe is het oudste café van Brugge en een zalige plek in het Sint-Annakwartier. Je kan er zowel streekbieren als snacks en heerlijke zoetigheden nuttigen. Ze hebben er ook een huisbier, de Vlissinghe (8°). In de tuin kan je een petanquespelletje spelen.

URB EGG
URB EGG
Brugse Ommeland
Logeren in de Westhoek
Brugse Ommeland

Weekendje weg in Brugge

“Je beleeft de Triënnale veel intenser als je je bezoek over twee dagen spreidt”, laat de vriendelijke onthaalbediende in de Poortersloge ons weten. Geen slecht idee, want de Triënnale kan je op allerlei manieren beleven: zowel individueel als onder begeleiding, met het gezin als met een hele groep. Slapen kan je in:

Meer logiestips in het Brugse Ommeland

Deze route verscheen in het magazine van augustus. Bekijk hier het volledige magazine.

Andere routes van deze editie