Vlaggen langs Groene Assen

Fietsroutes

Abdijenroute

De Abdijenroute is het West-Vlaamse gedeelte van de vroegere spoorweg van Brugge naar Eeklo. Je vindt er 11 kilometer fiets- en wandelplezier tussen het beginpunt in Steenbrugge en de finish in Maldegem-Donk.

De groene as leidt je door de Steenbrugse bossen, de Assebroekse meersen, Ver-Assebroek, het bosgebied van Ryckevelde en het boomrijke landschap tussen Sijsele en Donk. Vlak bij deze route liggen de twee historische kloosterhoeves Sint-Trudo en Engelendale.

Abdijenroute

 

Groene Gordel Brugge

Deze fietsroute laat je kennismaken met de gevarieerde omgeving rondom de Werelderfgoedstad Brugge. De 53 km-lange tocht biedt een veelzijdige mix van bossen, kasteelparken, open landschappen met akkers en weiden, loodrechte kanalen en pittoreske dorpjes.

 

Ontdek de route

Frontzate

De Frontzate doorkruist de waardevolle polders tussen Diksmuide en Nieuwpoort. Langs deze historische spoorlijn werd de Duitse opmars tot stilstand gebracht tijdens de IJzerslag in 1914. Je treft er nog heel wat restanten van de Eerste Wereldoorlog aan.

Aan elk van de uiteinden van de route bevindt zich een provinciedomein: de Koolhofput in Nieuwpoort en de IJzerboomgaard in Diksmuide. De Frontzate vormt de ruggengraat voor fiets- en wandeltoerisme in de noordelijke Westhoek.

Frontzate

Met Jaek en Nink op avontuur langs de IJzer

Jaek en Nink nemen je mee op avontuur langs de IJzer. De route verbindt Nieuwpoort met Diksmuide en kronkelt door de polders. Het volledige traject is voor de geoefende fietsers, maar je kan de route ook opdelen in 2 verschillende lussen.

 

Ontdek de route

IJzer 14-18

De WOI fietsroute ‘IJzer 14-18’ brengt je bij monumenten en sites aan het IJzerfront. Reeds bij het vertrekpunt, de Grote Markt van Diksmuide zie je herinneringen aan ‘den Grooten Oorlog’ 1914-1918. In de IJzertoren daal je af door het Museum aan de IJzer. In de Dodengang en aan het Onze-Lieve-Vrouwehoekje ervaar je het front heel dichtbij.

 

Ontdek de route

Groene 62

De Groene 62 verbindt Oostende met Torhout en wordt druk gebruikt door scholieren, pendelaars en recreanten. Langs de spoorweg beleef je de overgang van een open polderlandschap naar de bosrijke omgeving rond Torhout. Onderweg valt nog heel wat spoorwegerfgoed te ontdekken, zoals het station van Moere, de Stationsput in Eernegem, de uitgravingen en bruggen in Wijnendale en de verhoogde spoorwegbedding door de Oostendse Kreken. Een van de leukste stopplekken onderweg is het provinciedomein d’Aertrycke, de kleine omweg ter hoogte van Wijnendale zeker waard.

Groene 62

Fietsen in de buurt van Lichtervelde

Dit fietslusje loopt via de knooppunten van het fietsnetwerk van het Brugse Ommeland. Je rijdt langs mooie plekken en bezienswaardigheden in de wijde omgeving van Lichtervelde.

 

Ontdek de route

Fietsen tussen Ichtegem en Torhout

Je fietst op het netwerk van het Brugse Ommeland langs een uitgestippeld lusje en ontdekt de natuur en bezienswaardigheden tussen Ichtegem en Torhout.

 

Ontdek de route

Guldenspoorpad

Via het Guldenspoorpad kan je vanuit het centrum van Kortrijk fietsen of wandelen tot in Zwevegem. De kapel ter Bede en de oude dakpannenfabriek Pottelberg zijn twee blikvangers onderweg. Als je na dat tochtje de smaak te pakken hebt, ga dan verder op verkenning tot aan de Schelde in Avelgem. Onderweg steek je het kanaal Bossuit-Kortrijk over. Vanuit Avelgem kan je nog verder langs het RAVEL-netwerk in Wallonië. De trein die ooit over dit pad reed, had Ronse als eindbestemming.

Guldenspoorpad

Goedendagfietsroute

De Goedendagfietsroute in de omgeving van Kortrijk verrast op verschillende momenten. Je volgt de Leie stroomafwaarts via Kuurne. Van daar rij je naar het Provinciedomein De Gavers op de grens van Harelbeke en Deerlijk. Via Stasegem en het Kanaal Bossuit-Kortrijk keer je terug naar Kortrijk.

 

Ontdek de route

Kezelbergroute

De Kezelbergroute maakt deel uit van de vroegere spoorweg van Roeselare naar Menen. Met haar 9 kilometer loopt de groene as van Beitem (een deelgemeente van Roeselare) via Ledegem tot aan de A19 nabij Menen. Je passeert daarbij de meersen rond de Heulebeek en de Kezelberg. Veel fietsers verkiezen de bedding als rustiger alternatief voor de drukke weg Roeselare-Menen.

Kezelbergroute

Bedevaartsfietsroute

Tussen Roeselare en Menen herinneren heel wat religieuze elementen aan de godsdienstige devotie van de plaatselijke bevolking. Dadizele (Moorslede), het startpunt van de route, is sinds de 14de eeuw een vermaard bedevaartsoord. Brede heuvelruggen en mooie vergezichten begeleiden je op je fietstocht.

 

Ontdek de route

Stroroute

De Stroroute is een stuk van de oude spoorweg 64 tussen Roeselare en Ieper. Ze is als groene as ingericht vanaf de ringweg rond Roeselare tot aan het station van Zonnebeke. Fietsend vanuit Roeselare ontdek je eerst het Vierkavenbos (18 ha). Richting Zonnebeke wordt de streek heuvelachtiger en kom je in de frontstreek van de Eerste Wereldoorlog terecht. De Stroroute stond tijdens de Derde Slag bij Ieper bekend als ‘The Road to Passchendaele’. Een imposante, stille getuige van de vele veldslagen in deze omgeving is het Tyne Cot Cemetery, waarvoor je maar een kleine omweg moet maken, vlak voor Zonnebeke.

Stroroute

The Legacy

In Zonnebeke bevind je je in het hartje van de beruchte Ieperboog. In de Slag van Passendale in 1917 vielen hier in honderd dagen tijd een half miljoen slachtoffers voor een terreinwinst van slechts 8 kilometer. Met deze fietsroute kan je op een aangename manier het rijke erfgoed in deze gemeente zelf ontdekken.

 

Ontdek de route

Luisterfietstocht

Fietsen op de voormalige spoorlijn tussen Roeselare en Zonnebeke wordt nog fijner met wonderlijke verhalen in je oren. Je ontdekt meer over de REO Veiling in Roeselare, het natuurdomein De Vierkaven in Moorslede en kaasmakerijen. In een gesprek met Pasfrost leer je bij over de diepvriesgroentennijverheid. En tot slot passeer je de indrukwekkende begraafplaats Tyne Cot in Passendale.

 

Luister mee

Trimaarzate

Via de Trimaarzate ga je van Avelgem naar Spiere, of omgekeerd natuurlijk. Ongeveer halverwege kruis je het kanaal Bossuit-Kortrijk. De naam van de Trimaarzate verwijst naar haar vroegere functie, toen ze druk gebruikt werd om Vlaamse arbeiders naar het Henegouwse kolenbekken te vervoeren. Die tijdelijke emigranten werden zwervers of ‘trimaars’ genoemd.

Trimaarzate

Waterhoekfietsroute

De route brengt je naar de Bovenschelde tussen Avelgem en Anzegem. Je vertrekt aan het Pompgebouw in Bossuit. Van hieruit rij je langs het Kanaal Bossuit-Kortrijk en de oude spoorlijn Kortrijk-Ronse.

 

Ontdek de route

Vloethemveldzate

De Vloethemveldzate is de kortste van de West-Vlaamse groene assen, maar er valt heel wat interessants te beleven. Deze oude militaire spoorweg verbindt de twee bosgebieden Vloethemveld en Merkemveld: ideale vertrek- of eindpunten als je een korte fietstocht of wandeling wil maken. Het domein Vloethemveld (330 ha) is een voormalig munitiedepot en mag je dus niet vrij bezoeken, maar in het omliggende bos kan je perfect genieten van een zondagse uitstap of een ontdekkingstocht in de natuur.

Vloethemveldzate

Fietsen tussen Jabbeke en Loppem

Je verkent de wijde omgeving van Jabbeke via de knooppunten van dit voor jou uitgestippelde lusje. Je rijdt langs mooie plekken en bezienswaardigheden.

 

Ontdek de route

Vrijbosroute

De Vrijbosroute is een rustige verbinding tussen Ieper en Kortemark. De groene oevers van het Ieperleekanaal vormen het startpunt. Vanaf Boezinge leidt de vroegere spoorwegzate langs Langemark en Staden tot in Kortemark. De naam van de route is afkomstig van het (vroeger veel grotere) bos van Houthulst, dat ongeveer halverwege ligt en als ‘Vrijbos’ bekendstond. In het glooiende landschap onderweg liggen vele dorpjes en kom je leuke stop- en rustplaatsen tegen.

Vrijbosroute

Met Jaek en Nink op roverstocht

De route is in totaal 28 km lang en is bewegwijzerd met 6-hoekige bordjes met de figuurtjes van Jaek en Nink. Je komt heel wat plaatsen tegen waar je kan genieten van een ijsje of waar de kinderen kunnen ravotten op speelpleintjes. Bovendien ontdek je tijdens de route het ‘rovershol’ waar Bakelandt zich schuil hield.

 

Ontdek de route

Bakelandtfietsroute

Het Bos van Houthulst was de plek waar de Bende van Bakelandt zich schuil hield. Je doet de gemeenten Langemark-Poelkapelle en Houthulst aan. Je passeert verschillende landschapstypes: de heuvelrug van Klerken, de uitlopers van de zandleemstreek in de IJzerpolders, de vallei van de Ieperlee.

 

Ontdek de route

Gifgas

Op 22 april 1915 openen Duitse troepen ongeveer 6000 gasflessen gevuld met chloorgas over een 6 km lange frontlijn tussen de Stampkothoeve en ‘t Halfweghe huys. Die dag en de dagen daarna verloren ongeveer 5.000 soldaten en burgers het leven en duizenden anderen bleven levenslang gevolgen van het gas ondervinden.

 

Ontdek de route

Fluisterfietsroute

​Fietsen op de voormalige spoorlijn tussen Kortemark en Ieper kan je nu met wonderlijke verhalen in de oren. Verhalen over boeren, burgers en soldaten. Over West-Vlamingen en mensen van de andere kant van de wereld. Over seizoensarbeiders, ontmijners en dichters. Je komt het allemaal te weten tijdens deze luisterfietstocht.

 

Luister mee

Meer fietsen?

Je hebt de fietsmicrobe goed te pakken? Je wil West-Vlaanderen nog beter leren kennen maar dan graag op de fiets? Geen probleem, maak je keuze uit ons uitgebreid aanbod aan bewegwijzerde fietsroutes en uitgestippelde fietslusjes langs de netwerken in de regio's.

Of misschien ben jij die recreant die ook wel graag eens zelf bepaalt langs welke fietsweg je je doel wil bereiken? Gebruik dan de fietsrouteplanner. Aan de hand van de knooppunten stippel je zelf je fietslus uit, zo lang als je zelf verkiest. Doe maar, het is heel gemakkelijk.

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF