WOI-fietsroute Duits Hinterland

Eind september is het honderd jaar geleden dat de geallieerden het Bevrijdingsoffensief in gang schoten. Een van de gangmakers was nota bene Koning Albert I. De Belgen wisten op één dag het Vrijbos in Houthulst en de wijde omgeving te bevrijden. Maar ze beten hun tanden stuk op de Flandern I Stellung die door de Duitsers rond Hooglede en Staden was aangelegd als tweede front. Twee weken lang knetterde de artillerie.

De aangename en licht glooiende fietsroute ‘Duits hinterland’ brengt ons door dit voormalige ‘Operationsgebiet’ van waaruit de Duitsers het front nauwgezet in de gaten hielden.

Hieronder alvast enkele toppers die je op de route passeert.

De volledige route met alle tips en praktische informatie vind je in het online magazine van september.

Soldatenfriedhof
Soldatenfriedhof
Westhoek

Het is stil aan het onthaalpaviljoen van het Soldatenfriedhof in Hooglede. Een lijster heft een treurmars aan voor de 8.257 doden. Sinds de aanleg van de begraafplaats heeft de gemeente Hooglede zich geëngageerd om de velden voor de dodenakker te vrijwaren van bebouwing. Het vrije zicht op Roeselare blijft van hieruit voor altijd behouden.

We volgen de Flandern Stellung naar Sleihage. De Vrijbosroute is een Groene As op de voormalige spoorlijn tussen Ieper en Kortemark. In Staden werd een toffe picknicksite ingericht waar vroeger het station was. De Vrijbosroute brengt ons in één rechte lijn dwars door akkers en weides. ‘Duits hinterland’ is een fietsroute die tal van prachtige uitzichten aan elkaar koppelt, zoals in de Klerkenstraat op de weg naar Zarren.

Een volgend hoogtepunt is de Vredesmolen in Klerken. De in 1879 gebouwde stenen molen bevindt zich 43 boven de zeespiegel. Je kan de molen beklimmen en krijgt er – net als de Duitsers honderd jaar geleden – een perfect zicht op de IJzervallei tot in Diksmuide. De Duitsers hielden hier op 28 september 1918 één dag stand tegen de Belgen. Een dag later trokken ze zich terug.

We keren een stukje op onze schreden terug en zetten nu koers naar het centrum van Houthulst. Het uitgestrekte Vrijbos was een Duitse vestiging waar troepen en materiaal werden verzameld voor ze naar het front werden gebracht. We volgen de Vrijbosroute tot in Staden. Op een bankje kan je van het uitzicht genieten. We volgen even de heuvelrug om dan gezwind de afdaling richting het centrum van Westrozebeke in te zetten.

Vredesmolen Houthulst - Westhoek - Wenkende wieken
Vredesmolen
Westhoek
Foto Arrangement Op Vrijbosvoeten Houthulst
Vrijbos
Westhoek

Waar je ook zeker even halt moet houden

De Wapenstilstand op zondag 11 november wordt uitgebreid herdacht in de Westhoek. De geallieerden stonden voor de poorten van Gent toen het Duitse opperbevel de Wapenstilstand tekende. Het betekent evenwel niet dat de Groote Oorlog na 11 november in de vergetelheid terecht komt. De twaalf WOI-fietsroutes en zes autoroutes in de Westhoek blijven de kleine en grote verhalen van de oorlog in de kijker zetten.
 
Het Vijverbos is een onverwacht plukje natuur. Het loofbosje maakte vroeger deel uit van het Vijverbos en werd pas opnieuw aangeplant in 1930. Het fietspad slingert zich dwars door het bos. Via rustige wegen zetten we koers naar Oostnieuwkerke.

Lekkere adresjes in de buurt

Het hoeveterras van zuivelboerderij ’t Motehof is nog elk weekend open in september. Je geniet er van verse koffie en vooral van het heerlijk hoeveroomijs. In de hoevewinkel vind je een rijk aanbod aan hoeveproducten, ook van collega-landbouwers.

Zowel grote groepen als individuele fietsers kunnen bij bistro en tearoom De 5 Wegen terecht in het gehucht Vijfwegen. Je kan er genieten van verschillende menu’s of à la carte. In de tuin staat een leuke speeltuin voor de kinderen.

Hoeveijs
Hoeveijs
Westhoek
Logeren in Ieper
Westhoek

Weekendje weg in de Westhoek

Honderd jaar later zie je de gevolgen van de oorlog nog steeds in het landschap. Het oorlogserfgoed wordt goed beschermd en toonaangevende musea doen er alles aan om bezoekers wegwijs te maken in de chaos van de loopgraven en militaire (on)logica van die tijd. Slapen kan je in:

Meer logiestips in de westhoek

Deze route verscheen in het magazine van september. Bekijk hier het volledige magazine.

Andere routes van deze editie

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF